Obrenovac, 19.01.2020

DANAS JE USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.09.2019.
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Usekovanje glave Svetog Jovana, ili praznik u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek

Foto:Printscreen
Na ovaj dan je car Irod iz Galileje naredio da se odseče glava Svetom Jovanu.

Bludni i razvratni car Irod je oterao svoju ženu, kako bi živeo sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Takvom činu usprotivio se Sveti Jovan i odmah bi bačen u tamnicu.

Tokom jednog pira pred goste izađe Saloma, ćerka njegove naložnice, i poče da igra obučena samo u sedam velova. Pijani Irod, zanesen igrom, požele devojku i obeća da će dati sve što bude tražila. Razuzdane majka i kćer zatražiše glavu sveca. Irod je tada naredio da se Jovan poseče i njegova glava donese, a careva naredba je odmah sprovedena u delo.

Srbi na ovaj dan poste. Deci se ne daje da jedu ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Veruje se da na Usekovanje glave Svetog Jovana treba brati lekovite trave – kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru.

Slavi se kao krsna slava. Na ovaj dan rođen je počivši patrijarh srpski Pavle, u narodu jedan od najomiljenijih srpskih patrijarha.

U ataru sela Ratina, kod Kraljeva, nalaze se Savine vode. Tu je podignuto pet česmi, od kojih je najstarija, sudeći prema natpisu na njoj, izgrađena 1897. godine. Podignuta je kao zadužbina jednog meštanina iz Ratine, sa izričitim navodom da je to voda Svetoga Save.

Mesto ima sva obeležja kultne bogomolje. Dva puta godišnje, na praznik Usekovanja i na Savindan, žitelji Ratine i okolnih sela dolaze na poklonjenje vodi, a lokalni sveštenici tom prilikom drže liturgiju i seku slavski kolač u znak zahvalnosti Svetom Savi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE