Obrenovac, 03.04.2020

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2019.
Četiri od pet građana Srbije bili su svedoci nasilja

Foto:Deposiphotos
Svedok nasilja u Srbiji bilo je 81 odsto građana, pokazuje istraživanje o rodnoj ravnopravnosti.

Anketa je sprovedena na uzorku od 560 ispitanika iz čitave Srbije, a u okviru kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama", od 25. novembra, Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Istraživanje je sprovelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Iskustvo sa psihičkim nasiljem imalo je 41 odsto ispitanih, a sa ekonomskim i fizičkim nasiljem po 15 odsto ispitanih", rekla je na predstavljanju istraživanja savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Stojković.

Stojković je navela i da se 89 odsto ispitanih izjasnilo da ume da prepozna nasilje, dok je njih 68 procena ocenilo da su građani Srbije delimično upoznati sa ljudskim pravima, a 58 odsto ispitanih smatra da je rodna ravnopravnost u Srbiji delimično ostvarena.

Prema mišljenju ispitanika, žene se sa diskriminacijom najčešće sreću u porodici, što smatra njih 37 odsto, kod zapošljavanja (17 procenata) i u oblasti zarada (10 odsto). Kao razlog neprijavljivanja nasilja od strane žene, ispitanici su naveli da je to strah (38 odsto ispitanih), dok njih 24 odsto smatra da je razlog ekonomska zavisnost žrtve.

"Anketa će biti deo osnove za izradu strategije za sprečavanje i suzbijenje nasilja nad ženama u porodičnim i partnerskim odnosima, koja je planirana za period od 2020. do 2025. godine", izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović i istakla da Vlada Srbije ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja.

Podsetila je da su usvojeni Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je već dao rezultate jer je uveo nove mere poput hitnog udaljavanja nasilnika iz porodice, odnosno zabrana prilaska žrtvi.

Podsetila je i da je Srbija jedna od prvih deset zemalja koja je potpisala Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope, koja se odnosi na sprečavanje nasilja u porodici, čiji je rezultat i uvođenje nacionalnog SOS telefona za pružanje podrške ženama, koji radi bez prekida. Prema njenim rečima, do sada je bilo više od 2.500 poziva, a izveštaji pokazuju da je direktna i stručna pomoć pružena u više od 1.200 slučajeva.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Enriko Visentini kazao je da su rodna neravnopravnost i nasilje nad ženama dve strane iste medalje protiv kojih se mora boriti podjednako.

"Nasilje nad ženama je nasilje nad polovinom svetskog stanovništva. To je kukavički čin protiv ranjive grupe i zaslužuje nultu toleranciju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, diskriminacija na osnovu pola, seksulano uznemiravanje i nasilje nad ženama su pitanja ljudskih prava, a način na koji se ti problemi rešavaju otkriva da li se živi u poštenom i pravičnom društvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE