Obrenovac, 10.04.2020

KARTELI I DALJE SNAŽNI


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2019.
Prevoz preskup uprkos konkurenciji

Foto:Printscreen
Prava tržišna utakmica donosi jeftinije i kvalitetnije proizvode i usluge, pa od nje koristi imaju kompanije, država i pre svega - građani. U Srbiji je u petak 13. put obeležen Dan konkurencije.

Godine borbe za slobodno tržište, kako se čulo na skupu u petak u organizaciji Komisije za zaštitu konkurencije, još nisu dale pun efekat u svim oblastima. Statistički podaci pokazuju da građani Srbije niz usluga i uređaja i dalje plaćaju skuplje od većine Evropljana.

Borba protiv nelojalnog udruživanja i kartela i za Vladu je, uveravaju nadležni, jedan od najvažnijih zadataka. Efikasnije kompanije, niže cene proizvoda i veća kupovna moć građana znači više novca u budžetu. Tako od povećanja konkurentnosti tržišta, u teoriji, svi dobijaju.

- Na našem tržištu ima pojava koje upozoravaju da rad na zaštiti konkurencije ne može biti okončan - upozorila je Snežana Petrović, predsednik Skupštinskog odbora za privredu. - Da postoji prostor za unapređenje vidi se iz izveštaja udruženja potrošača kada je reč o kvalitetu i cenama proizvoda i usluga. Prema statističkim podacima o kretanju cena, koje su u poslednjih deset godina iznad evropskog proseka, izdvajaju se cene komunikacionih usluga, kao i cene uređaja za domaćinstvo, transportnih i audio-vizuelnih usluga. Pad cena se vidi kod odeće, obuće, saobraćajne opreme, zdravstvenih usluga, mesa, automobila, alkoholnih pića, obrazovanja. To je posledica zdrave konkurencije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE