Obrenovac, 04.07.2020

GDE SE IZ SRBIJE NAJVIŠE IDE NA STUDIJE?


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2019.
Amerika nije na prvom mestu

Foto:Telegraf/Shutterstock
Svake godine oko 14.000 državljana Srbije ode na studije u inostranstvo, na svim nivoima. Na spisku zemalja gde studenti iz Srbije najčešće odlaze da studiraju su Italija, Nemačka, Mađarska, Grčka, Slovenija, Velika Britanija, SAD i Kanada.

Ana Marija Marinković iz licenciranog centra za školovanje u inostranstvu "Ino edukacije" rekla je za RTS da najprohodniji put za studiranje vodi u Italiju, jer ta zemlja daje najveći novac za troškove života, a ni studije na državnim univerzitetima nisu skupe.

- Primera radi, u Padovi godina košta oko 2.000 evra. Republika Italija, takođe, daje regionalne stipendije za troškove života oko 5.000 evra godišnje, zbog čega je ova zemlja trenutno 'hit' i tamo odlaze dobri studenti, jer moraju dobro da se pripreme jer je konkurencija velika -  rekla je Marinkovićeva za RTS.

Kada je reč o Austriji, gde postoji tradicija studiranja studenata iz Srbije duga 200 godina, studije tamo više nisu besplatne. Koštaju u proseku oko 1.500 evra, ali se vize dobijaju teže nego ranije, a uz to se pri upisu traži viši nivo znanja nemačkog jezika.

"Kada je reč o studiranju u SAD, Donald Tramp je doneo velike promene u svim sferama pa tako i u školovanju. Vize se teže dobijaju, a stipendija je manje, tako da većina studenata odavde odlazi ili na sportske stipendije ili školovanje sami plate. Većina ostaje na osnovnim studijama ovde ili u nekoj evropskoj zemlji pa u SAD odlaze na master studije", objašnjava Marinkovićeva.

Kada je reč o studijskim programima, najčešće se biraju oblast menadžmenta, ekonomije, psihologije, komunikacija, IT sektor, mašinstvo, a manje se bira, recimo, pravo jer je ono više vezano za lokalni sistem.

- Od studenata u koje mi imamo uvid, 40-50 odsto odlazi da studira biznis ili ekonomiju jer im je to kasnije isplativije kada se vrate ovde ili ostanu da rade u inostranstvu a često su to i deca preduzetnika pa im je taj put blizak - kaže Marinkovićeva.

Kada je reč o apliciranju, za to je potrebno najmanje devet meseci. "U Srbiji je to dosta kasno, jer se tek u junu završavaju mature ili osnovne studije, a u inostranstvu je glavni fokus od januara do maja. Morate da imate i sartifikat jezika, dokumentacija koju je potrebno sakupiti tako da je uvek dobro krenuti u taj proces godinu dana ranije", rekla je Marinković.

U Beogradu i Novom Sadu 26. i 27. oktobra održava se sajam posvećen školovanju i stipendijama u inostranstvu, koji okuplja više 50 predstavnika univerziteta iz celog sveta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE