Obrenovac, 31.03.2020

SRBIJA SE ŠTITI OD VIRUSA GRIPA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 14.12.2019.
'Torlak' će dogodine proizvoditi vakcine

Foto:I.Marinković
Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizveo je vakcinu protiv gripa, pod okriljem projekta Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Uzorci nove vakcine, sa pratećom dokumentacijom, kako je u četvrtak "Novostima" potvrdila dr Vera Stoiljković, v. d. direktora, predati su Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), za proces registracije, koji po zakonskom roku može da traje maksimalno 210 dana.

Nova, "torvaks flu" je trovalentna vakcina, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa, i namenjena je za zaštitu stanovništva od 18 do 65 godina.

"Torlak" je do prekida proizvodnje, pre 15 godina, bio poznat i u regionu, i širom sveta, po vakcini protiv gripa, koju je proizvodio pune četiri decenije, ali sad mora da prođe zakonsku proceduru testiranja i registracije, kao da prvi put pravi vakcinu. Iako u stručnim krugovima preovladava stav da bi sa oduševljenjem zbog ponovnog pokretanja proizvodnje trebalo sačekati dok ALIMS ne izda dozvolu za puštanje vakcine u promet, dr Stoiljković ne ostavlja prostor za sumnju da ćemo za sledeću sezonu imati domaću vakcinu - "torvaks flu".

- Mi smo je proizveli, uradili pretklinička i klinička istraživanja u okviru projekta SZO i dokazali da je efikasna i bezbedna - kaže dr Stoiljković. - Proizvodnja te vakcine ogroman je iskorak za "Torlak", ali i celo zdravstvo Srbije.

U globalnom projektu SZO učestvovalo je 14 zemalja, ali su samo tri - Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave vakcinu.

- Proizvodnja vakcine je zahtevna, traje dugo, mnogo košta i do završetka ne znate da li ćete postići rezultat - kaže dr Stoiljković.

"Torlak" ima novi pogon za vakcinu protiv gripa, u koji je iz kredita, novca dobijenog od SZO, Ministarstva zdravlja Srbije i kase ovog Instituta, uloženo više miliona evra. Projekat u koji je SZO uključila ovaj Institut omogućio je i usavršavanje i obuku kadra.

- Tim je odavno kompletiran, oprema je kvalitetna, i mi možemo prve godine da proizvedemo 150.000 doza - priča dr Stoiljković. - Kapacitet bi se iz sezone u sezonu povećavao do maksimalnih pola miliona doza.

USAVRŠAVAĆE SE SASTAV

Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina - kaže dr Vera Stoiljković. - Preporuku za sastav, kao i druge zemlje, dobijamo od SZO. Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine, kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE