Obrenovac, 31.03.2020

KO ULOŽI 5 MILIONA U FILM, OD SRBIJE DOBIJA 30 ODSTO


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.01.2020.
Subvencije za filmadžije koji snimaju u našoj zemlji, ali pod jednim uslovom

Foto:Predrag Dedijer/RAS Srbija
Vlada je uoči Nove godine donela uredbu po kojoj će subvencionisati strane produkcijske kuće koje snimaju filmove ili serije u našoj zemlji, i to 25 odsto od uloženog novca. Za projekte vredne više od pet miliona evra biće izdvojeno 30 procenata, pod uslovom da sadržaji ne kaljaju ugled srpske države.

To praktično znači da će stranim filmadžijama i u 2020. godini biti jeftinije snimanje u Srbiji, a prema saznanjima "Blica", srpska vlada je odlučila da nastavi s ovom podsticajnom merom jer je pokazala dobre efekte prethodnih godina.

Da je to tako potvrđuje veliki broj svetskih filmskih zvezda koje su poslednjih godina pohodile našu državu, a razlog za to nisu bile samo lepote Beograda i Srbije, već bespovratna sredstva koja su dobijali iz državne kase. Zbog njih, mnogi svetski producenti odlučuju se za snimanje u Srbiji, koja je za kratko vreme postala meka za filmadžije iz celog sveta, koje pored državnog novca privlači i veliki broj srpskih stručnih radnika, koji se uključuju u njihove projekte.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da su jasno definisani uslovi po kategorijama audio-vizuelnih dela i da su uredbom obuhvaćene ne samo strane, već i domaće produkcije.

- Uredbom su jasno definisani uslovi za svaki od vidova produkcije, od igranog, namenskog ili dokumentarnog filma, serija ili drugih TV sadržaja, koji se odnose na visinu ulaganja za snimanje u Srbiji. U zavisnosti od visine kvalifikovanih troškova, koje mora da potvrdi i ovlašćeni revizor, daje se i novac. Podsticajna sredstva dodeljuju se u iznosu od 25 odsto troškova, izuzev za audio-vizuelna dela za čiju su proizvodnju u budžetu produkcije namenjena sredstva za realizaciju projekta u Republici Srbiji u iznosu većem od 5 miliona evra. Oni će dobiti 30 procenata od tog iznosa. Ova mera je dala odlične rezultate jer je računica pokazala da se na dinar koji dodeljuje država vraća devet - navodi sagovornik "Blica".

On dodaje da državni podsticaji nisu jedini koji mame strane producente da snimaju u Srbiji.

- To su i niske cene, jednostavne procedure, lako dostupne lokacije za snimanje i kvalitetni, pa može se reći i jeftini filmski radnici u Srbiji. Sve to je proteklih nekoliko godina razlog što se poznati evropski i holivudski reditelji i glumci opredeljuju za Srbiju. Treba da se zna da su oni u velikoj meri i promoteri naše države jer je predstavljaju kao privlačnu destinaciju za proizvodnju dobrih i kvalitetnih filmova. Uz to, država nije nijednog dana kasnila s isplatom podsticaja, a gruba računica pokazuje da su na godišnjem nivou stranci ostavljali između 10 i 12 miliona evra u Srbiji - kaže sagovornik "Blica".

Inače, uredbom su obuhvaćeni i domaći stvaraoci i za njih važe isti uslovi. Oni koji nemaju pravo na dodelu podsticaja su javna preduzeća, fondovi i direkcije, ustanove i pravna lica koje je osnovala Republika Srbija, odnosno lokalne vlasti. Da bi investitor ostvario pravo na dodelu podsticajnih sredstava, potrebno je da ispuni uslove za određene formate, odnosno uredbom su definisana minimalna ulaganja za svaki od njih, koji moraju da se realizuju u Srbiji.

Podsticaji i za domaće

Iz Vlade Srbije je potvrđeno da je Uredba o podsticajima investitoru koji u Srbiji proizvode audio-vizuelna dela doneta i da nije namenjena samo stranim produkcijskim kućama, več i domaćim.

- Tom uredbom se definiše ko i pod kojim uslovima može da dobije podsticajna sredstva. To je mera koja se primenjuje od 2016. godine - kažu u Nemanjinoj 11.

Snimali Kingsli, Brosnan, Fajns...

Ovde su već snimale svetske zvezde: Ben Kingsli, Pirs Brosnan, Kevin Kostner, Džon Kjuzak, Natali Dormer, Džesika Čestin, Rejf Fajns, Vanesa Redgrejv, Džerald Batler… Pored filmskih studija, oni su snimali i na Smederevskoj tvrđavi, valjevskom Tešnjaru, u Dunavskoj ulici u Novom Sadu, Pančevačkoj svilari, fabričkim kompleksima, Belom dvoru, Luci Beograd, Gradskoj skupštini, Rajačkim pivnicama...

Minimalni iznosi ulaganja za subvencije

300.000 evra za igrani film i TV film

300.000 evra po epizodi za TV seriju

150.000 evra za animirani film, audio ili vizuelnu postprodukciju audio-vizuelnog dela

50.000 evra za dokumentarni film i dokumentarni TV program

300.000 evra za namenski film

30 % za iznos veći od 5 miliona evra za snimanja u Srbiji - subvencije 30 odsto

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE