Obrenovac, 26.01.2020

POSLODAVCI VAPE ZA VOZAČIMA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 15.09.2019.
A oni odoše u beli svet...

Foto:D.Jevremović
U Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova. Razlog za takvu situaciju nije samo u manjku radne snage na tržištu rada koja sve više hrli u inostranstvo već i u nedostatku stručnog kadra. Najbolji primer za to su vozači. Poslodavci su u julu od Nacionalne službe za zapošljavanje potraživali 31 vozača drumskog vozila i isto toliko vozača teretnjaka. Deluje kao da nisu bili previše zainteresovani za ovu vrstu radnika, ali to ipak ne znači da vozači i dalje nisu u kategoriji najdeficitarnijih zanimanja.

O tome već izvesno vreme svedoče i oglasi za posao, s prosečno u mesecu više od sto objavljenih oglasa, pokazali su podaci „Infostuda”. To se posebno odnosi na profesionalne vozače teretnih vozila ili autobusa. Odliv ove izuzetno tražene radne snage se, smatraju stručnjaci, može ublažiti reformom obrazovanja i usklađivanjem školstva s potrebama privrede, ali i boljim uslovima za poslovanje i otvaranjem novih radnih mesta.

Baš je Unija poslodavaca Srbije nedavno sprovela anketu, a jedno od pitanja odnosilo se na razloge zbog kojih ljudi odlaze iz zemlje. Kako je nedavno potvrdio Miloš Nenezić, predsednik unije, kao glavni razlog odlaska, što se i moglo očekivati, ispitanici nisu naveli veću zaradu, već neadekvatno zapošljavanje prema postignutom obrazovanju.

Iz saobraćajnih škola po generaciji izađe oko 1.000 đaka, a procenjuje se da je Srbiji godišnje potrebno obučavanje oko 2.000 profesionalnih vozača da bi se odgovorilo na potrebe prevoznika. Neki od njih su zato organizovali besplatne obuke za vozače, a zajedno s predstavnicima udruženja drumskog saobraćaja, oni ipak skreću pažnju na to da Srbiji nedostaje čak do 10.000 vozača. Ne kraju, da su glavni razlozi odlaska profesionalaca znatno veća primanja u inostranstvu. Naime, dok vozači zaposleni u autobuskom saobraćaju mesečno zarade oko 60.000 dinara, a u međunarodnom evropskom transportu oko 1.000 evra, kolege iz EU zarade platu sedeći za volanom, recimo u Nemačkoj, i od 2.500 evra.

Nije samo zarada prednost koju koriste evropske kompanije da bi privukle vozače, nego i uslovi rada. Kada voze za domaće firme, vozači se suočavaju s dugim zadržavanjima na granicama, posebno s Mađarskom i Hrvatskom.

– Velika je potražnja za svim vrstama profesionalnih vozača. Srbija ih ima oko 100.000 s D i E dozvolom, od kojih je od 70.000 do 80.000 aktivno. Dosad je njih oko 10.000 preuzelo karticu i sertifikat za upravljanje motornim vozilima u Evropi, poznat kao „si-pi-si”. S tim dokumentom moći će lakše da odu u inostranstvo, jer Evropa otvara granice za takve vozače. Na ovdašnjem tržištu rada to će stvoriti dodatne probleme jer je ova struka ionako deficitarna – smatra Goran Aleksić, direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatrans”.

Julski podaci NSZ-a pokazuju da se na birou obrelo 9.073 nezaposlena sa zanimanjima iz oblasti drumskog saobraćaja, među kojima su i različiti tipovi vozača. Srpskim vozačima trenutno je na raspolaganju oko 10.000 registrovanih autobusa i oko 140.000 teretnih vozila.

Traže se i magacioneri, viljuškaristi, kuriri…

Sličan trend porasta tražnje na tržištu rada beleže i magacioneri. Za 12 meseci, tj. tokom cele prošle godine, objavljeno je 1.182 oglasa za ovu vrstu posla, a na svaki od njih je konkurisalo oko 46 kandidata, podaci su „Infostuda”. U toku ovog jula, i posredstvom NSZ-a poslodavci su tražili 130 magacionera. Na listi traženih su i viljuškaristi, pa se na takve oglase „Infostuda” lane javljalo oko 14 kandidata, a to je bila samo potvrda više da je na toj poziciji najlakše naći posao. U oblasti transporta, traženi su i kuriri. Ovog jula poslodavci su uz posredovanje NSZ-a podneli 12 prijava za zapošljavanje upravo takvih radnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE