Obrenovac, 07.06.2020

SVAKI TREĆI ČOVEK U SRBIJI NE PERE RUKE


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2019.
Zabrinjavajući podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje

Foto:Pixabay
Svaki treći Srbin ne opere ruke pre jela, nakon ulaska u kuću, a čak ni posle korišćenja toaleta, zabrinjavajući su podaci instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Istraživanje koje je rađeno povodom Svetskog dana čistih ruku, pokazalo je da u Srbiji ruke redovno pere 64,7 odsto stanovnika, dok ostalih 35,3 odsto to skoro nikada ne čini.

Najbolja prevencija

Stručnjaci upozoravaju koliko je to opasno, pošto se na rukama nalazi hiljade bakterija koje su direktni uzročnici bolesti poput zarazne žutice, dijareje, respiratorne infekcije... Bakterije koje se "lepe" za ruke nalaze se svuda oko nas, na telefonima, tastaturama, dečijim igračkama, tašnama, u toaletima, na kvakama i držačima u autobusu.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dr Ivana Begović Lazarević, kaže da pranje ruku sapunom predstavlja najefikasniju meru za prevenciju bolesti.

- Ovi zvanični podaci vrlo su loši, jer pranje ruku sapunom prva je i najvažnija preventivna mera koja sprečava infekcije. Pranje ruku sapunom sprečava prenos bakterija, parazita, virusa, koji su direktni uzročnici bolesti. Najčešće se putem prljavih ruku prenose bolesti stomaka, infekcije disajnih puteva, kože i oka. Zato je higijena ruku jako bitna. Vrlo je važno da decu od malih nogu navikavamo i naučimo koliko je važno da peru ruke i da prljavim rukama ne diraju usta i lice. Ruke treba prati pri ulasku u kuću, pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon igranja, korišćenja novca, gradskog prevoza... - naglašava dr Begović Lazarević.

Na pitanje koje su to površine koje su "lepak" za bakterije doktorka odgovara:

- Bakterije se nalaze na gotovo svim stvarima koje svakodnevno dodirujmo rukama. To su, na primer, tašna, novčanik, držači u gradskom prevozu, toalet, kvake, prekidači, tastature, mobilni telefoni... Sve ono što stalno koristimo i preko čega nam bakterije prelaze na ruke. Ukoliko se ne operu sapunom i vodom, to se direktno unosi u organizam, što je urzok brojnih infekcija. Koliko je loša higijena opasna, govori i činjenica da se zaraze mogu preneti čak i rukovanjem.

Uzrok bolesti

Infektolog Žarko Ranković kaže da se na prljavim rukama čoveka nalazi čak 3.200 bakterija, parazita, virusa, koje mogu da izazovu nekoliko desetina bolesti koje bi redovnim pranjem bile izbegnute.

- Srećom, sve te bolesti u današnje vreme nisu smrtonosne ili za njih postoje vakcine, ali ugrožavaju imunitet i opšte zdravstveno stanje. Najčešće bolesti prljavih ruku su zarazna žutica, dizenterija i druge crevne infekcije. Čistoća, u ovom slučaju ruku, zaista jeste pola zdravlja i zato savetujemo ljudima, prevashodno zbog njih samih, da peru ruke. Ali ne samo da ih poliju sapunom propuste kroz vodu, već da ih trljaju nekoliko minuta između prstiju i nokate, pa tek onda da ih isperu - kaže on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE