Obrenovac, 11.08.2020

GDE NAM IDU DANI?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2019.
Zašto građani nemaju vremena za sebe, koliko vremena gube čekajući, koliko je posao opterećenje za porodicu

Foto:Shutterstock
Dve trećine anketiranih građana priznaje da veoma retko nađe vremena za sebe, dok svega 16 odsto ispitanika internet ankete to čini svakodnevno, a kao glavne razloge za hronični nedostatak vremena učesnici ankete navode porodične obaveze (55 odsto) i posao (32 odsto).

Kada ugrabe trenutak za opuštanje, najveći broj ispitanika (77 odsto) vreme provodi odmarajući se, zatim prateći kulturna dešavanja (15 odsto), dok se sportskim aktivnostima u slobodno vreme bavi sedam odsto građana, pokazuju rezultati onlajn ankete sprovedene u Srbiji u prvoj nedelji jula za potrebe Adiko banke.

Sadržaji koji ispunjavaju slobodno vreme posvećeni su porodici i kulturi u širem smislu. Knjige čita 65 odsto anketiranih (25 odsto to čini svakodnevno), tri četvrtine građana redovno prati barem jednu televizijsku seriju, a nešto više od polovine ispitanika najmanje jedan sat dnevno provede igrajući se sa decom.

Rezultati onlajn ankete pokazuju da ispitanici najvećim gubljenjem vremena smatraju čekanje u redovima (42 odsto). Na pitanje gde im najteže pada čekanje, anketirani građani odgovaraju na sledeći način: kod lekara (43 odsto), u prodavnici (20 odsto), zatim u opštini (19 odsto) i u banci (18 odsto). Gradski prevoz koristi 70 odsto učesnika ankete, a više od polovine njih na stajalištima provede najmanje 15 minuta dnevno.

Prema ovim navodima, zbirno vreme čekanja u toku jednog dana kreće se između 30 i 60 minuta, a to vreme ispitanici najčešće troše na "surfovanje" društvenim mrežama (36 odsto) i igranje igrica (22 odsto).Taj podatak nimalo ne čudi, s obzirom na to da 54 odsto ispitanika provede najmanje jedan sat dnevno gledajući u ekran svog mobilnog telefona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE