Obrenovac, 28.02.2020

ŽIVE NA GRBAČI RODITELJA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2019.
Svaka deseta osoba od 35 godina nema NIJEDNU OSOBINU ODRASLOG

Foto:P.Dimitrijević/RAS Srbija
Mladi u Evropskoj uniji u proseku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, a u momačkoj i devojačkoj sobi najduže ostaju Makedonci, Srbi, Hrvati, Italijani i Slovaci, koji se odvajaju od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju, pokazuje istraživanje Eurostata.

Zvanična statistika evropskog statističkog biroa, koja brojkama slika osamostaljenje mladih, govori da su razlike od zemlje do zemlje veoma velike: iz "gnezda" najpre "odlete" mladi Šveđani i to sa nepunih 20 godina, Danci ostaju sa roditeljima svega godinu dana duže, a Finci napuštaju porodični dom sa nepune 22 godine.

Mladi u Luksemburgu, Estoniji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj u samostalan život kreću između 23. i 24.godiine, Grci, Španci, Portugalci i Bugari oko 29. godine života, a mladi Srbi tek sa punih 30 godina.

Eurostatovo istraživanje pokazalo je i da u svim članicama EU roditeljski dom prvo napuštaju devojke, a razlozi su uglavnom romantične prirode. Naime, devojke pre mladića staju na ludi kamen i ulaze u bračnu luku.

Najveće razlike beleže se u Rumuniji, u kojoj devojke odlaze od roditelja u 26. godini, a muškarci četiri godine kasnije, dok u našoj zemlji devojke ulaze u brak u proseku sa 27,5 godina, a muškarci tri godine kasnije.

O kasnijem osamostaljivanju mladih nedavno je pisao i britanski "Gardijan", koji je konstatovao da danas sa roditeljima živi milion mladih osoba više nego prve dve decenije. Brojke svedoče da je 1997. godine u roditeljskom domu živela svaka peta mlada osoba između 20. i 24. godine, a danas sa roditeljima živi čak četvrtina njih.

Ne zarađuju ili primaju minimalac

I studija istraživačkog centra "Pju" pokazuje da skoro četvrtina Amerikanaca između 25. i 34. godine živi u roditeljskom domu, što je dvostruko više nego 1980. godine, a čak 60 odsto njih prima finansijsku pomoć od roditelja.

Nikola Ristić, predstavnik Krovne organizacije mladih Srbije, ističe da nije iznenađen rezultatima Eurostatovog istraživanja i dodaje da stanje na tržištu rada otežava emancipaciju mladih. Podseća da je prošlogodišnji "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji" pokazao da šest od deset mladih osoba nema nikakva primanja, a svaka sedma osoba radi za minimalac.

Podaci o porodičknom i bračnom statusu mladih svedoče da najveći broj njih živi sa roditeljima, tek svaka deseta mlada osoba živi u svom stanu, a u braku se nalazi svega deset odsto njih. Osim što zabrinjava visoka stopa nezaposlenosti, obeshrabruje i podatak da je svega četvrtina mladih zaposlena u struci za koju se školovala.

Nije sve smao zbog novca

Dr Dragan Stanojević, docent na katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beorgradu, kaže da veoma mali broj mladih u našoj zemlji živi samostalno ako nije u braku, a uzroci te pojave nisu samo ekonomske prirode.

- U našem društvu postoji snažan kult porodice, a odraslost je sinonim za ulazak ubrak i dobijanje dece. Mladi u Evropi odrastanje shvataju kao završetak obrazovanja, sticanje finansijske nezavisnosti i osamostaljenje. Kod nas se iz porodice porekla samo prelazi u sekundardnu porodicu. Veoma mali broj mladih živi samostalno. Izuzetak su akademci koji odlaze iz svog grada zbog studiranja u velikim univerzitetskim centrima - objašnjava sagovornik "Politike".

Rezultati studije "Mladi - naša sadašnjost" Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu govore da čak dve trećine populacije koja ima između 19 i 35 godina spada u kategoriju izdržavanih osoba, koje finansijski pomažu roditelji.

Sa svojih 35 godina nemaju nijednu osobinu koja ih čini odraslima

Ovo istraživanje pokazalo je da tek svaka sedma mlada osoba živi samostalno, odnosno sa prijateljima ili rođacima, dok studira u drugom gradu. Sa roditeljima žive dve trećine mladih između 24. i 25. godine, polovima mladih od 29. i 30. godine i trećina onih između 34. i 35. godina.

Ako imamo na umu socijalne markere odraslosti - završeno obrazovanje, napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijsku nazavosnost - može se konstatovati da čak 46 odsto mladih starosti od 19 i 25 godina nema nijedan atribut odraslosti i da skoro svaka deseta mlada osoba od 26 do 35 godina nema nijednu karakteristiku odraslosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE