Obrenovac, 07.08.2020

BEŽANJE IZ VOJSKE, ŠIRENJE ZARAZE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2019.
Ovo su najluđe stvari zbog kojih su Srbi odgovarali pred zakonom

Foto:Profimedia/Alamy
Najviše srpskih kriminalacaje zašlo u četvrtu deceniju života, muškarci su, a za svoje krivično delo dobili su kaznu uslovnog zatvora.

Ovo pokazuju podaci o osuđenim licima tokom 2018. godine - od ukupno 29.750 njih 8.269 ima od 30 do 39 godina, a svaki deseti u tom starosnom dobu je žena.

Od svih osuđenika najviše njih dobilo je uslovnu kaznu zatvora (16.880), dok je 2.205 kriminalacadobilo kaznu kućnog zatvora. Tu je i 2.628 novčanih kazni. Najčeća zatvorska kazna je od 3 do 6 meseci, a ju je dobilo 1.835 osuđenika.

Međutim, od broja osuđenih daleko je više krivičnih prijava koje su podnete tokom 2018. godine, ukupno 92.802, a čak u 28.971 slučaja počinilac je nepoznat.

Osim klasičnih kriminalnih radnji, ima i mnogo krivičnih dela u vezi sa saobraćajem, ali prijavljivani su i brojni manijaci. Za neka krivična dela prosto deluje neverovatno da su tako malo rasprostranjena, jer je podneto svega 8 za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, 39 za zelenaštvo, a 61 za primanje mita u službi. Svega 18 prijava podneto je za zagađenje životne sredine...

Verovali ili ne, neko je prošle godine pobegao iz vojske, a jedan regrut izbegao je služenje vojnog roka. Neko je napao ustavno uređenje...

A zanimljivo je da je više prijavljeno ubijanja i zlostavljanja životinja, nego primanja i davanja mita u poslovima prilikom obavljanja službenih dužnosti.

NAJTEŽA DELA: UBISTVA I POVREDE

Bilo je ukupno 220 ubistava (93 teških), a u tu brojku uračunata su i 2 ubistva "na mah", jedno iz nehata, jedno iz samilosti i dva ubistva deteta pri porođaju. Bilo je i 4 navođenja na samoubistvo ili pomaganja u tome, kao i 4 nedozvoljenih prekida trudnoće.

Teških telesnih povreda bilo je ukupno 993...

Zabeležena je čak 71 prijava za silovanje, a 32 za obljubu nad detetom. Zanimljivo je i da je 122 osobe prijavljeno zbog vanbračne zajednice sa maloletnikom. Bilo je čak 7.916 prijava za nasilje u porodici.

Zabeleženo je i 12 potencijalnih otmica, 297 proganjanja i 301 zlostavljanje i mučenje.

OD POVREDE GROBA DO POVREDE UGLEDA

Krivične prijave padale su i zbog povreda ugleda zemlje(1 za povredu ugleda Srbije, a 8 za strane države i međunarodne organizacije). Neko je čak napao i ustavno uređenje (1 prijava).

Prijavljeno je i 25 slučajeva izazivanja panike i nereda.

Na povredu groba podnosi se 65 prijava.

Jedna osoba pobegla je iz vojske, a jedna izbegla da služi vojni rok. Tri prijave su podnete za prenošenje zarazne bolesti, a svega 18 za zagađenje životne sredine. Za pustošenje šuma podneto je 95 krivičnih prijava.

Prijava za ubijanje i zlostavljanja životinja bilo je 195, dok je za primanje mita (u kategoriji dela protiv službene dužnosti) svega 61, dok je 69 bilo za davanje mita. Bilo je samo 7 potencijalnih obmanjivanja kupaca, 39 zelenašenja i 28 zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. Samo 9 prevara prijavljeno je u vezi sa osiguranjem.

Zanimljivo je da su bile i 22 prijave za kršenje porodičnih obaveza.

Znatno više (967) prijava podneto je za poresku utaju, a za divlju gradnju ukupno 330.

Bilo je i samovlašća, i to čak 1.424 prijavljena slučaja.

MNOGO KRAĐA

Najveći broj prijava ubedljivo se odnosi na krađe -ukupno preko 30.000 (za "običnu" i tešku").

I krivična dela u saobraćaju su i te kako brojna, podneto je ukupno 8.437 prijava kada je u pitanju bezbednost javnog saobraćaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE