Obrenovac, 28.02.2020

I U SRBIJI IMA GASTARBAJTERA


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2019.
Ono što naši ljudi neće, to rade Kinezi, Rusi, Turci, Italijani...

Foto:Shutterstock
Srbija se već sada suočava s problemom nedostatka radnika obučenih za određene vrste poslova, a po oceni ekonomista, u bliskoj budućnosti taj problem biće još izraženiji.

Naime, oni ocenjuju da će se naša država naći u situaciji da najobičnije poslove, kao što su vozački, pakerski, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, zavarivački, zidarski, električarski, pekarski i drugi neće imati ko da radi.

Ni druge evropske države nisu imune na taj problem, zbog kojeg imaju stalno otvorene pozive za sezonske i druge poslove. Procenjuje se da trenutno evropske države, uključujući i balkanske, imaju potrebe za oko milion radnika, što je uslovilo da deo naše aktivne radne snage zaposlenje potraži u inostranstvu, pre svega zbog znatno veće plate.

Teško da bi do pre nekoliko godina iko mogao poverovati u to da će zemlje Balkana biti atraktivne za radnu snagu iz Filipina, Indije, Bangladeša, Pakistana, Egipta, Sirije, Libana, Jordana, Ukrajine...

No, zemlje Balkana popunjavaju "rupe" u radnoj snazi u poljoprivredi, građevinarstvu, brodogradnji, turizmu i ugostiteljstvu upravo strancima. Za sada prednost u uvozu radne snage imaju Slovenija i Hrvatska, a sudeći po broju objavljenih oglasa i na srpskim sajtovima za zapošljavanje, uskoro će se i Srbija naći na tom spisku.

U Srbiji već sada, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca i Pravilnikom o dozvolazma za rad, radi oko 9.000 stranih radnika. Naime, po podacima koje je "Dnevnik" dobio od Nacionalne službe za zapošljavanje, tokom prošle godine strancima je izdato 8.990 dozvola za rad, što je za više od 1.000 nego godinu ranije. U 2017. godini, pokazuju podaci NSZ-a, izdate su 7.642 radne dozvole.

U NSZ-u ističu da je strancima sa stalnim nastanjenjem u Srbiji lane izdato 465 ličnih dozvola za rad, dok su ostale dozvole izdate s privremenim rokom. Najčešće se privremeni boravak odobrava na period od godine, ali to pitanje nije u nadležnosti NSZ-a već Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od stupanja na snagu Zakona o zapošljavanju stranaca, 4. decembra 2014. godine, do 31. decembra prošle, ukupno je izdato 30.387 dozvola za rad. Ta služba nema podatke o izdavanju radnih dozvola po zanimanjima, odnosno radnim mestima na kojima su se stranci u Srbiji zapošljavali. No, NSZ poseduje podatke o tome iz kojih država najviše stranaca dolazi da radi u Srbiji: prošle godine dolazili su iz Kine, Rusije, Makedonije, Turske, Italije i Grčke. Bilo je i stranih radnika iz BiH, Crne Gore, Slovenije...

To su zvanični podaci o radnim dozvolama izdatim strancima za rad u Srbiji, ali je poznato da se na našim gradilištima mogu naći radnici iz Albanije, Azerbejdžana, Rumunije i nekih drugih država, što očigledno ukazuje na to da oni rade bez dozvole i da njihovi poslodavci nisu podneli zahtev za izdavanje dozvole za rad. U NSZ-u su nam istakli da, u zavisnosti od vrste dozvole, zahtev za njeno izdavanje podnosi poslodavac ili stranac, dok zahtev za privremeni boravak podnosi stranac lično.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE