Obrenovac, 24.01.2020

DRONOVI IZAZVALI NAFTNU KRIZU


Izvor: B92/Prva,Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2019.
Šta će biti s cenom goriva u Srbiji?

Foto:Depositphotos
Zbog krize na Bliskom istoku i činjenice da su u Saudijskoj Arabiji oštećena velika naftna postrojenja došlo je do znatnog rasta cene sirove nafte na berzama.

Koliko veću cenu goriva možemo da očekujemo?

Cene benzina i dizela sigurno neće preći psihološku granicu od 200 dinara po litru, čak ni kada su cene nafte bile daleko više nego sada gorivo u Srbiji nije koštalo toliko, kazao je za Prvu TV Tomislav Mićović iz udruženja "Nafta".

"Velikih promena neće biti", ističe Mićović.

"Već dva dana cena sirove nafte pada, poremećaj na tržištu nije bio beznačajan, ali bio je posledica nervoze na tržištu, cena je skočila jer se nije znalo koliko će to da utiče na snabdevanje, koliko će brzo Saudijska Arabija da obnovi svoja postrojenja", kaže Mićović i ističe da je cena počela da pada čim je održana konferencija kada je saopšteno koliko će vremena biti potrebno za obnovu postrojenja i kolika je šteta.

"Svi su spremni da plate više kada je kriza na pomolu, ali kada krize više nema cena se vraća nazad", kaže Mićović. "U lancu snabdevanja naftom postoje zalihe koje mogu da amortizuje ovakve udare", dodaje on.

Prema njegovim rečima, država ima mehanizme da reaguje, a to je smanjenje akciza, a vlada prema Zakonu o akcizama može da je smanji do 20 procenata a da se zakon ne menja.

Srbija nažalost nema dovoljne zalihe da obezbedi dužu sigurnost, dodaje Mićović. On kaže da ovakvi događaji treba da podsete državu kako treba intenzivnije da ulaže u skladišne kapacitete jer prema direktivi EU Srbija mora da ima rezerve za 61 dan neto prosečne dnevne potrošnje. To je uslov koji treba da ispunimo do ulaska u EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE