Obrenovac, 06.04.2020

PORAŽAVAJUĆI PODACI


Izvor: FoNet,Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2020.
Domaćinstva bez dece u Srbiji imaju najveći rizik od siromaštva u Evropi

Foto:Printscreen
Domaćinstva bez dece u Srbiji u proseku imaju najveći rizik od siromaštva u Evropi, a 37,1 odsto njih ima primanja ispod 60 odsto medijalnog prihoda nakon namirenih računa, saopštio je Eurostat, prenosi Nova ekonomija.

Evropska unija (EU) računa da su materijalno ugrožene osobe one koje su lišene četiri od devet kategorija: redovnog plaćanja zakupnine ili komunalija, dovoljnog ogreva, obroka sa mesom ili ribom svakog drugog dana, jednonedeljnog odmora van kuće, automobila, veš mašine, televizora ili telefona.

Slično stanje beleži se i u Severnoj Makedoniji (36,2 odsto), Letoniji (35,5) i Bugarskoj (35,2).

Najugroženija kategorija stanovništva obuhvaćenog istraživanjem živi u domaćinstvima sa jednim članom.

Kada se analiziraju domaćinstva koja žive sa decom, od Srbije su po riziku od siromaštva lošije rangirane samo Turska i Severna Makedonija, gde je nešto više od 44,5 odsto celokupne populacije u opasnosti da sklizne u siromaštvo.

Države sa najmanjim rizikom u obe posmatrane kategorije su Češka, Island i Slovačka, gde stopa rizika od siromaštva ne prelazi 14 odsto.

Eurostat je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva saopštio i da oko sedam odsto domaćinstava u EU tokom 2018. godine nije uspelo da u proteklih 12 meseci namiri stanarinu ili komunalne račune na vreme.

Najgora situacija bila je u Grčkoj i Bugarskoj, gde je oko trećine svih domaćinstava kasilo sa plaćanjima, a najbolja situacija je u Holandiji, gde samo jedan i po odsto stanovnika ne plaća redovno račune.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE