Obrenovac, 07.06.2020

DNEVNA DOZA MISTERIJE


Izvor: Nova ekonomija,Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2019.
Niko ne zna koliko tačno ima javnih preduzeća u Srbiji

Foto:Thinkstock
U Srbiji ne postoji jedinstvena lista sa državnim preduzećima na republičkom i lokalnom nivou, uključujući i ona u kojima je država manjinski suvlasnik.

Zato je Vlada Srbije letos obećala MMF-u da će do kraja oktobra napraviti jedinstvenu listu državnih preduzeća u kojima je država ima najmanje 10 odsto vlasništva i koja su uključena u komercijalne poslove, kako  na lokalnom tako i na republičkom nivou, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi u izveštaju MMF iz jula, u Srbiji postoji više lista sa državnim preduzećima koje se ne ažuriraju redovno, niti su javne. Postoje dve vrste ovakvih preduzeća, regularna državna i javna preduzeća kojima se upravlja na osnovu zakona o javnim preduzećima.

Javna preduzeća, navodi MMF, imaju mnogo manje autonomije nego regularna državna preduzeća i za poslovne odluke kao što su povećanje cene, ulaganje u druge kompanije ili kupovina imovine, potrebna im je prethodna odluke vlade ili lokalnih vlasti. 

Republička javna preduzeća su pod nadzorom ministra, ali ni to nije centralizovano, kaže MMF. Lokalna preduzeća su pod kapom lokalnih vlasti. 

Prema poslednjem planu sa MMF-om, do kraja februara 2020. srpske vlasti treba da usvoje dokument o upravljanju vlasništvom, finansijskim ciljevima, vodičima za izveštavanje i bordove direktora državnih preduzeća. 

Stručnjaci MMF-a su srpskoj vladi takođe predložili da donese politiku dividendi i postavi merljive indikatore performansi. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE