Obrenovac, 21.01.2020

DANAS SU MLADENCI


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2019.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetih 40 mučenika, praznik u narodu poznat kao Mladenci

Foto:Profimedia
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići. Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta.

Međutim, ukoliko Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre. Kroz tradicionalnu kulturu taj praznik može da se poveže i sa Belom nedeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena.

Na crkveni praznik Svetih 40 mučenika je običaj da se prave kolači - mladenčići, kojim se pored ukućana daruju i komšije i mladi bračni parovi. Na Mladence se posećuju parovi koji su brak sklopili u godini pre i da se daruju.

Praznik Mladenci, koji proslavlja crkva, posvećen je četrdesetorici Sevastijskih velikomučenika i nema direktne veze sa načinom proslavljanja Mladenaca u našem narodu, ali na posredan način ima. Pošto se praznuje u vreme prolećne ravnodnevice i buđenja proleća, mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi.

Mladenci se obeležavaju kao uspomena na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.

Vrlo brzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Današnji dan, 22. mart, posvećen je njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE