Obrenovac, 06.04.2020

PREPORUKE GRAĐANIMA ZBOG NOVOG VIRUSA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2020.
Otkažite ili odložite putovanje u Kinu

Foto:Shutterstock
U Republici Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta novog korona virusa (Vuhan, Kina) i, po potrebi, izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

- Prema dostupnim informacijama postoji interhumani prenos virusa. Za sada se čini da se infekcija prenosi brže nego što je to bio slučaj sa SARS-om ili MERS-CoV, mada je potrebno još informacija i ispitivanja da bi se jasno utvrdile epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti izazvane novim korona virusom - saopštio je "Batut".

Građanima Srbije se preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu.

Ukoliko se putuje u tu oblast, preporučuju se sledeće mere: - izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije - izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. - pojačana i česta higijena ruku - može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja - izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama - putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE