Obrenovac, 28.02.2020

SUSEDI SU TRI PUTA BOGATIJI OD NAS


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2019.
Prosečan Srbin danas je na finansijskom nivou koji je Hrvat imao PRE 15 GODINA

Foto:Profimedia/Espreso.rs
Prosečan Srbin ima tri i po puta manje novca od Hrvatske i Mađarske, ali i sedam puta manje finansijske imovine nego Slovenac, pokazuje najnovije istraživanje "Kredi Svis" banke.

Švajcarski bankari navode da je prosečan punoletni Srbin prošle godine raspolagao sa oko 10.700 dolara. Hrvat je istovremeno imao 35.900 dolara. Mađar 37.500 dok je prosečan Slovenac posedovao 79.000 dolara bilo da je reč o novcu, akcijama, obveznicama ili drugoj finansijskoj imovini.

Interesantno je i pomalo neobično i da je prosečan stanovnik Bosne i Hercegovine istovremeno imao 14.000 dolara i da je od prosečnog Srbina bio bogatiji za 3.300 dolara. U istraživanju se navodi i da je u pitanju prosečno bogatstvo po stanovniku, što praktično znači da pomenute brojke uzimaju u obzir činjenicu da u Srbiji, kao i u svim pomenutim zemljama ima građana koji ne poseduju ništa, ali i onih koji imaju daleko više od pomenutog bogatstva.

Prema klasifikaciji švajcarskih bankara, Srbija se ubraja u zemlje sa nižim proselnim dohotkom, dok Slovenija spada u zemlje visokog dohotka.

U zonu visoko privređujućih zemalja progurala se i Mađarska. Interesantno je da je njihov tempo akumulacije vrlo sličan hrvatskom, ali i daleko iznad srpskog - pre 18 godina prosečan Mađar imao je imovinu vrednu tek oko 12.000 dolara, a do 2013. očekuje se da će prosek narasti na 49.000 dolara.

Interesantno je i da bogatstvo u Srbiji nije mnogo raslo poslednjih godina za razliku od susednih zemalja. U Hrvatskoj je recimo za 18 godina finansijska imovina po punoletnom građaninu u proseku porasla sa 8.800 na 35.900 dolara, dok je Slovencu od 2.000 godine bogatstvo uvećano sa 33.000 na 79.000 dolara, prenose beogradski mediji.

Kako se navodi u istraživanju, prosečan Srbin danas je na finansijskom nivou koji je Hrvat imao pre 15 godina. I sa dvostruko većom populacijom, ukupna finansijska imovina Srbije iznosi tek 100 milijardi dolara, 20 milijardi manje nego što ima Hrvatska. Bosna i Hercegovina je na pola tog iznosa, tačnije na 51 milijardu dolara, ili 14.000 dolara po odraslom stanovniku te zemlje. Još plastičnije, prosečan Hrvat ima četiri puta više novca od stanovnika Srbije ili Bosne i Hercegovine, jednako je bogat kao Mađar te je upola siromašniji od Slovenca.

Tek kada se poredimo s bogatom Austrijom, vidimo koliko smo zaostali u globalnoj trci. Prosečan Austrijanac na računu ima 213.000 dolara, 20 puta više od Srbina i 5,5 puta više od Hrvata, dok ukupna imovina svih Austrijanaca vredi 1.637 milijardi eura. Kada se sabere sva vrednost svih zemalja iz bivše SFRJ, dolazi se do iznosa od 400 milijardi evra ili 12 milijardi manje nego što na računima drži Češka. Najviše novca, akcija, obveznica i ostale robe u Evropi ima Nemačka- 14.000 milijardi dolara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE