Obrenovac, 07.07.2020

LEPA VEST ZA BUDUĆE RODITELJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 25.08.2019.
Biće omogućeno više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje

Foto:Profimedia
Vlada Srbije odlučila je da dodatnim ulaganjima pomogne parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo tako što će od sada biti više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje, a najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene, rekla je za "Kurir" ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka navodi da će tokom ove godine biti više zasedanja u vladi kako bi se donela najbolja odluka o besplatnim pokušajima vantelesne oplodnje.

- U ovoj godini nastojimo da dođemo do najboljeg rešenja, tačnije odluke koja će biti u skladu sa našim mogućnostima, a u što boljem interesu za građane. Težimo povećanju broja pokušaja vantelesne oplodnje koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji - rekla je minsitarka ističući da će novi pokušaji biti o trošku države kao i dosadašnja tri.

O povećanju broja pokušaja i pomeranju starosne granice nezahvalno je sada govoriti, jer, kako je naglasila, ta procena vršiće se u dogovoru sa lekarima.

Da li će starosna granica biti povećana sa sadašnje 42 godine na 45 ili 50 još nije utvrđeno i biće odlučeno kada se čuju mišljenja lekara, napominje Đukić Dejanović.

Ona dodaje da veliki broj gradova i opština samostalno povećavaju broj pokušaja, a izlaze u susret i ženama starijim od 42 godine, navodeći primer Beograda koji je odlučio da finansira i četvrti pokušaj i to za žene do 45. godine.

Đukić Dejanović smatra da Srbija i u ovim rešenjima treba da teži evropskim standardima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE