Obrenovac, 04.07.2020

TAČNO SE ZNA ŠTA KO RADI NA SVAKOJ NJIVI U SRBIJI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2019.
Postoji 4.913 snimaka, a kazne su drakonske

Foto:Thinkstock
Njive koje gore, česta su slika ovih dana širom Srbije, a spaljivanje strništa odnelo je nedavno još jednu žrtvu. Osim što je opasno, spaljivanje strništa je izuzetno štetno za samo zemljište. Ovakve tretiranje zemljišta dugoročno povećava troškove proizvodnje zato što osiromašuje zemljište.

Država je ovog puta rešila da se obračuna sa neodgovornim farmerima - sateliti su sve snimili. Kako su potvrdili iz resornog ministarstva za Telegraf Biznis, tačno se zna šta se radi na svakoj njivi u Srbiji.

Naime, na osnovu satelitskih snimaka Evropske satelitska agencije pouzdano zna na kojim parcelama je u minulom periodu paljeno strnište.

Donosimo vam ekskluzivne detalje koliko tačno parcela je već snimljeno, kolike će biti kazne za poljoprivrednike, kao i fotografiju jednog zapaljenog strništa.

O kakvim snimcima je zapravo reč?

- Sentinel-2 je misija za posmatranje Zemlje iz programa EU Copernicus koja sistematski dobija optičke snimke visoke prostorne rezolucije (10 m do 60 m) iznad kopna i priobalnih voda. Misija je konstelacija dva satelita (Sentinel-2A i Sentinel-2B) i podržava širok spektar usluga i aplikacija između kojih su i poljoprivredna praćenja. Кorišćenjem alata za detekciju spaljivanja setvenih ostataka, kao i validacijom dobijenih podataka na terenu, moguće je detektovati pojavu spaljivanja setvenih ostataka - rekli su za Telegraf Biznis iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

SNIMLJENO SKORO 5.000 PARCELA SAMO U VOJVODINI

Podaci koji su do sada dostavljeni Upravi za poljoprivredno zemljište počev od kraja avgusta 2019. godine, a koji se odnose na teritoriju Vojvodine poslati su na dalju proveru i postupanje jedinicama lokalnih samouprava.

Na teritoriji Vojvodine ukupan broj parcela na kojima je detektovano spaljivanje žetvenih ostataka je 4.913, rekli su nam u Ministarstvu.

Takođe, i novi periodični izveštaji koji Upravi budu dostavljeni u toku jeseni biće prosleđeni u najkraćem roku jedinicama lokalnih samouprava na dalju nadležnost.

DRAKONSKE KAZNE ZA RATARE, A GUBE I PRAVO NA POMOĆ

Kako su objasnili, cilj ovog projekta je identifikacija i sankcionisanje lica koja pale žetvene ostatke na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini na području Autonomne pokrajine Vojvodine, a celokupan postupak predstavlja pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedinicama lokalne samouprave u obavljanju poslova koji su jedinicama lokalne samouprave povereni Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

- Ova akcija između ostalog ima za cilj i identifikaciju područja opština i gradova na kojima je najzastupljenije spaljivanje žetvenih ostataka, kako bi jedinice lokalne samouprave mogle preventivno da deluju, odnosno da preduzmu sve mere iz delokruga svog rada u cilju zaštite od spaljivanja žetvenih ostataka - kažu u Ministarstvu.

Otkrili su za Telegraf Biznis i da je na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti za prekršaj privredno društvo, odnosno preduzeće ili drugo pravno lice ako, između ostalog spaljuje organske ostatke posle žetve ili pričini poljsku štetu, odnosno novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno preduzeću ili drugom pravnom licu, kao i vlasnik, odnosno korisnik poljoprivrednog zemljišta-fizičko lice.

Takođe, licima koja su identifikovana u vršenju spaljivanja setvenih ostataka određuje se pasivan status gazdinstva, što za posledicu ima i nemogućnost korišćenja podsticaja za vreme trajanja pasivnog statusa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE