Obrenovac, 14.07.2020

SRBIJA I KORONAVIRUS


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 26.02.2020.
Moguće da obolelih ima, Lončar kaže da nema mesta panici

Foto:Profimedia
Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane novim koronavirusom u Srbiju i može se oceniti kao umeren, kao i da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje, shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji.

Institut Batut navodi da se u Srbiji sprovode mere koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i njihovi kontakata. Poseban telefon otvoren je za putnike koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom. Epidemiolozi upozoravaju da je u teoriji moguće da obolelih već ima i da će epidemije koronavirusa verovatno i kod nas biti. Ministar zdravlja uverava da mesta panici nema.

Dok brojač u evropskom centru organizacije zadužene za globalnu zdravstvenu sliku iz dana u dan beleži nove slučajeve zaraze, u Srbiji vlada stav - daleko je to od nas.

Da li se plašite koronavirusa?

"Pa, pomalo".

"Ma ne!"

"Ne razmišljam o tome".

"Bože sačuvaj!"

"Ne! Pa ako bude, bude".

"Stvoren grip i onda stvore antivirus i onda prodaju antivirus", rekli su građani za N1.

Iako virus svakog momenta može da zakuca i na naša vrata, zabrinjavajućeg tona nema ni u izjavama prvog čoveka Ministarstva zdravlja.

"Apsolutno je nebitno da li će se koronavirus pojaviti sutra, za pet dana, za deset dana, za 20 dana. Realno je da se pojavi, ali je mnogo bitnije da to nije nikakav znak za ne znam kakav stampedo, za ne znam kakvu paniku", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ovo što se dešava u Italiji, može biti i u bilo kojoj drugoj državi. Možda da, možda ne i ne zaboravimo da je Italija zemlja u kojoj je bilo masovno testiranje na ovaj virus. Dakle, oni su veoma, veoma striktni u tome mnogo više nego druge države što je veoma važan element", kaže regionalni direktor SZO Hans Kluge.

U teoriji, moguće je da osoba obolela od COVID-19 već postoji i kod nas, upozorava profesor epidemiologije.

"Postoji verovatnoća da će doći do epidemije, da će oboleti nekoliko ljudi, mi se nadamo ne mnogo, jer ćemo organizovati, spremni smo za taj, takozvani, epidemiološki nadzor, da se rano otkriju i izoluju svi oni koji su bili u kontaktu sa bolesnikom", objasnio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Mera koju će preduzeti Srbija biće više informacija o koronavirusu na sajtu Ministarstva zdravlja, najavio je Lončar. Kako je rekao za RTS, novo pravilo je i merenje temperature beskontaktnim toplomerima svim putnicima koji ulaze u Srbiju i na svim graničnim prelazima.

Epidemiolog Radovanović za to misli da je delimična mera zaštite. 

"Mi računamo da je nekoliko puta verovatnije da će u zemlju bolest uneti neko ko je u inkubaciji, znači ko nema temperaturu", dodao je.

A oni koji dolaze iz Kine, pričaju da se njihov svaki korak prati. 

"Svakog dana, svakog minuta nas proveravaju, mere temperaturu, da bi se uverili da li smo bezbedni ili ne", rekao je Handžo iz Fudžian pokrajine.

"Morali smo da nosimo maske od Pekinga, do Beograda. Neki ljudi nas zbog toga čudno gledaju, ali to je u redu", kaže Aleks iz obalskog grada blizu Japana i Koreje.

"Ne plašim se koronavirusa ovde, ali u Kini je situacija užasna", dodao je Handžo.

Da do užasa u Srbiji ne bi došlo, preventivno je potrebno raditi ono što bismo radili i bez epidemije smrtonosnog virusa - prati ruke, izbegavati zatvorene prostorija i uzimati mnogo vitamina. To je savet naciji lekara, ministra Lončara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE