Obrenovac, 05.04.2020

GAS ĆE U SRBIJU STIZATI IZ ČETIRI PRAVCA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 26.11.2019.
Neće poskupeti i biće ga dovoljno

Foto:Thinkstock
Gas neće poskupeti i biće ga dovoljno čak i da Rusija prekine isporuke preko Ukrajine, kaže direktor "Srbijagasa". Iz Evropske unije stižu pohvale za izdvajanje transporta gasa iz tog javnog preduzeća.

Do kraja godine biće spojene cevi za deonicu "Turskog toka" kroz Srbiju. Od 403 km već je završeno 370 kilometara.

Nadležni obećavaju da ćemo imati četiri pravca snabdevanja gasom: pored dotoka iz Mađarske i "Turskog toka", planira se povezivanje sa Rumunijom i priprema gradnja interkonektora Grčka-Bugaska-Srbija, za koji je Evropska unija donirala 50 miliona evra.

"To je američka ruta. Ako je ovo, kako ga mi zovemo - ruska ruta, grčki i bugarski tok je neka američka ruta od Aleksandropolisa. Time je budućnost Srbije osigurana", kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. 

Iz Brisela pozitivna ocena za izdvajanje "transporta" iz "Srbijagasa". Očekuju i da se srpsko tržište gasa otvori za konkureciju, a to znači da se mora odvojiti i distribucija.

"Plan je da se celokupno razdvajanje završi do 1. okrtobra iduće godine. Srbija zaista ima preduslove da postane regionalno čvorište i u energetskom sistemu i transportnom sektoru. Očekujem da Srbija poštuje obaveze Energetske zajednice. Svi novi gasovodi treba da budu izgrađeni u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije", kaže šef delegacije Eu u Srbiji Sem Fabrici. 

"Ponašaćemo se u skladu sa normama Trećeg energetskog paketa, srpskog zakona. Ali se brzina koju očekuje Evropska unija i Energetska zajednica malo razlikuju od onog što mi možemo da učinimo", ističe Bajatović. 

Evropska unija je sa i 1,7 miliona evra finansirala i novi daljinski sitem za nadzor i uparavljanje gasovodom koji je "Srbijagasu" radio nemački "Simens". Time se osigurvaju i snabdevanje i kvalitet gasa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE