Obrenovac, 21.02.2020

'CVETA' TRŽIŠTE ENERGETSKIH PIĆA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2019.
U Srbiji najverniji kupci deca

Foto:Thinkstock/ilustracija
Vrednost globalnog tržišta energetskih pića procenjena je na više od 43 milijarde dolara, a očekuje se da će se do 2025. udvostručiti.

Prema istraživanju o potrošnji energetskih pića koje je sprovela Agencija EU za bezbednost hrane (EFSA) 30 odsto odraslih, 68 odsto adolescenata (od 10 do 18 godina) i 18 odsto dece (od tri do 10 godina) konzumira energetska pića.

U Srbiji se, kako navodi "Biznis i finansije", iz godine u godinu povećava konkurencija na tržištu eneregetskih pića.

Najverniji kupci su deca i mladi do 35 godina, jer veruju da zahvaljujući njhovoj konzumaciji imaju više energije za obavljanje svakodnevnih obaveza, ali i za intenzivniju zabavu, a najveći broj limenki proda se u malim radnjama.

Za razliku od vršnjaka iz Srbije, školarci širom Evropske unije moraju prilično da se pomuče da bi došli do ovih napitaka, ne samo usled rigoroznije državne regulative, već i zbog neformalnih dogovora među trgovinskim lancima.

Iako direktan štetni uticaj tih napitaka nauka nije pouzdano dokazala, pa zato nema ni zvaničnih zabrana stavljanja u promet, brojne države ograničile su dostupnost energetskih pića deci kako bi se u toj starosnoj polupaciji sprečila preterana konzumacija šećera i kofeina, najčešćih sastojaka energetskih pića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE