Obrenovac, 31.03.2020

DANAS POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2019.
Vernici Srpske pravoslavne crkve danas počinju šestonedeljni Božićni post kojim se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika - rođenje Isusa Hrista - Božića

Foto:Shutterstock
Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 28. novembra do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

Post za pravoslavne hrišćane predstavlja temelj naše vere, spasonosno sredstvo koje nam pomaže na putu ka spasenju.

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, kako se navodi u Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti.

Blaženopočivši srpski patrijarh Pavle u svojoj knizi "Molitve i molbe" govorio je o postu kao o neophodnom podvigu kojim se, uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Telesni post znači uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro.

Poorati zemlju, a ne posejati znači telesni post bez duhovnog. A ne poorati zemlju, pa posejati seme to je samo post duhovni, nepriprmenjen telesno, objasnio je patrijarh u svojim duhovnim poukama.

Trajanje Božićnog posta poistovećuje se, takođe, sa četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je rođen Isus.

Post je stoga zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja Hristovog i traje sedam nedelja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE