Obrenovac, 10.04.2020

POTPUNO NOV KONCEPT UPISA NA FAKULTET


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2019.
Nema više prijemnih osim tamo gde je nephodno, brucošima ušteda i do 10.000 dinara

Foto:Nebojša Raus/RAS Srbija
Probni završni ispit za učenike srednjih stručnih trogodišnjih profila biće organizovana u novembru, dok će proba državne mature za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama biti u martu i novembru 2020. godine.

Planirano je da državna ili velika matura bude uvedena od juna 2021. godine i ona treba da zameni prijemni na fakultetima.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola - umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu.

Ali i dodatni ispiti ako je neophodno

Fakulteti će, međutim, zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata, ukoliko budu smatrali da je to neophodno.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da ima dovoljno vremena da se dobro pripreme i đaci i nastavnici za novi koncept državne mature i da je njen cilj da društvo dobije mlade mnogo bolje obučene za život.

- Već smo u pripremama mnogo toga uradili. Reformisali smo gimnazije, uveli izborne pakete. Imamo vremena da modeliramo rad male mature po uzoru na veliku maturu - rekao je Šarčević nakon skupa o državnoj maturi.

Ministar pojašnjava da će, recimo, neko ko želi da upiše Medicinski fakultet osim srpskog, matematike i stranog jezika polagati i hemiju i biologiju.

- Ovo je bolji sistem, jer do sada neko ko želi da upiše ETF i izgubi za pola poena, mora da čeka drugi ispitni rok i možda mu na raspolaganju neće biti ništa od tehničkih fakulteta, već će morati se upiše tamo gde ima mesta. Sa položenom državnom maturom ako ne uspe da se upiše na ETF, može na Mašinski, ako ne može ni tamo, onda može na Tehnološki. Postojaće softver koji će obrađivati sve podatke i usmeravati kandidate - pojasnio je ministar.

On je takođe objasnio da će organizacija državne mature biti daleko boljasada nego ranijih godina i da neće postojati mogućnost fabrikovanja rezultata i mahinacija na samom polaganju.

- U drugim zemljama postoji ceo sistem koji je angažovan oko procesa polaganja mature. Postoji niz procedura kako da se dobro izvede polaganje mature: neutralnost, rastojanje, eventulano snimanje, testove ne pregledaju isti ljudi, konvertiranje. To je ono što ćemo i mi realizovati - istakao je Šarčević.

Ušteda i do 10.000 dinara

Između ostalog budući brucoši više neće morati da plaćaju i do 10.000 dinara koliko košta prijemni ispit na državnim fakultetima. Novina je da će ista pravila polaganja važiti i za državne i za privatne fakultete.

- Neće se moći upisati privatni fakultet bez položene državne mature i sve oko polaganja će biti besplatno. Imamo u planu da umrežimo profesore sa fakulteta i srednjih škola i da to sve u budućnosti bolje funkcioniše. Oni će zajedno i praviti testove za državnu maturu - objašnjava ministar prosvete.

Projekat Državna matura se sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom koja ga finansira sa 3,7 miliona evra. Polaganje državne mature je obaveza svakog srednjoškolca i to je neka vrsta sertifikata da je završio srednju školu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE