Obrenovac, 09.04.2020

SKIJAŠI, SPREMITE SE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2019.
Ove sezone vas čeka više od 100 kilometara staza na 20 skijališta

Foto:G.Zdravić/RAS Srbija
Zima i sneg polako stižu u Srbiju i region, a pogled na kalendar pokazuje da je ski sezona na pragu. Više od 100 kilometara staza biće spremno za sve koji vole da uživaju u snežnim radostima, od profesionalnih skijaša do rekreativaca i porodica koje novogodišnje praznike provode u ski centrima. Tri najveća centra u Srbiji, Kopaonik, Zlatibor i Stara planina, i jedan od najposećenijih u okruženju, Olimpijski centar “Jahorina”, već su odredile termine za otvaranje sezone.

Zimska turistička sezona na Jahorini počeće 7. decembra koncertom svetske muzičke zvezde Brajana Ferija, saopšteno je nedavno iz Olimpijskog centra "Jahorina". Direktor ovog centra Dejan Ljevnaić podsetio je da su prethodnih godina uložena značajna sredstva u staze, žičare i smeštajne kapacitete.

“Izgradnja kabinskih gondola koje su adekvatno i najatraktivnije rešenje za prevoz skijaša, kao i gostiju i turista koji nisu skijaši, strateški je važan projekat”, rekao je direktor Olimpijskog centra “Јahorina” Dejan Ljevnaić i istakao da je planirana izgradnja gondole koja će povezati Jahorinu sa Istočnim Sarajevom jedinstven projekat.

“Pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom delu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najsigurniji način prevezu do Јahorine i zimi i leti”, naglasio je Ljevnaić.

Na Jahorini ima više od 20 kilometara uređenih skijaških staza koje se nalaze na visinama od 1.200 do 1.890 metara nadmorske visine. Tu su i izuzetno atraktivne staze, za profesionalne skijaše, kao i manje agresivne staze idealne za rekreativce. Moguće je i noćno skijanje na osvetljenoj stazi.

Sistem žičara se sastoji od 2 šestoseda, 2 dvoseda, 8 ski liftova, 2 dečija ski lifta. Za sezonu 2009/2010 dvosed žičare "Ogorjelica I" i "Poljice" su zamenjene novim šestosedim žičarama, a poseticima je obezbeđena i mogućnost veštačkog osnežavanja u slučaju da ne bude dovoljno snega.

Kopaonik, Zlatibor, Stara Planina

Kako kažu iz Skijališta Srbije, ski opening na Kopaoniku je predviđen između 5.i 8. decembra. Na Staroj planini svečano otvaranje sezone planirano je od 13. do 15. decembra, dok je na Torniku za ovaj događaj rezervisan termin od 20. do 22. decembra.

“Kopaonik ima oko 60 kilometara ski staza. Na Staroj planini je spremno oko 13 kilometara, dok na Torniku dužina staza oko 10 kilometara”, navode i podsećaju da u sva tri ski centra Skijališta Srbije postoje ski staze, kako za početnike, tako i za profesionalne skijaše, na kojima se održavaju velika međunarodna takmičenja.

Za goste Kopaonika otvoriće se, naredne zimske sezone, još pet kilometara novih skijaških staza, a remontovan je i sistem od 24 žičare. Uskoro će biti rešen i problem parkiranja na Kopaoniku. Početkom sezone biće otvorena garaža sa 350 parking mesta.

Sva tri ski centra, Kopaonik, Stara planina i Tornik na Zlatiboru su u potpunosti pokrivena sistemima za veštačko osnežavanje, a skijališta poseduju svu najmoderniju specijalnu mehanizaciju za pripremu i uređenje staza. Staze su povezane sistemom žičara poslednje generacije.

"Pored toga, u ski centru Kopaonik postoje i tri staze za noćno skijanje, kao i staza za noćno sankanje. Ski centar poseduje i adrenalinske sadržaje koje rade tokom zime, kao što su bob na šinama, zip lajn i tjubing staza. Za najmlađe je napravljen dečiji zimski grad, kao i poligon za dečije motorne sanke. Tornik takođe ima bob na šinama, dok na Staroj planini postoji dečije igralište. Sva tri ski centra imaju više poligona za obuku skijaša početnika”, objašnjavaju iz Skijališta Srbije.

Pored ovih najvećih ski centara, u Srbiji postoji još dvadesetak mesta na kojima skijaši mogu da se oprobaju i da usavrše svoje veštine.

Divčibare

Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 km od Valjeva, a 120 km od Beograda i ovde je skijašima na raspolaganju nekoliko ski staza. Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha i ovde je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara, a poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta “Crni vrh” i proteže se na severnim obroncima u dužini od oko 600 metara. Na stazi postoji ski lift kapaciteta 700 skijaša na sat, kao i ski škola, a moguće je i iznajmljivanje ski opreme. Na Divčibarama postoje i staze za decu.

Tara

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, na oko 180 km od Beograda. Najkvalitetniji skijaški tereni na ovoj planini su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Na ovoj planini se nalazi i nekoliko manjih skijališta: Beli bor, Nagramak, Šljivovica i Mitrovac na Tari, sa stazama različite težine i opremljenosti.

Goč

Planina Goč nalazi se na 30 km od Kraljeva, sa najvišim vrhom na 1.124 m. Na delu prema Kraljevu postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba. U ponudi je i manja, 30-metarska skakaonica, idealna za obuku i treninge skijaša skakača. Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni imaju mogućnost najma ski opreme, a organizuje se i škola skijanja.

Besna kobila

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40 km od Vranja, u neposrednoj blizini autoputa. Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega, omogućavaju da sezona skijanja traje od polovine oktobra do polovine maja. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uređene staze, dužine 480m i 250m, kao i ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za noćno skijanje.

Crni vrh (Bor)

Crni vrh je od Bora udaljen 30 kilometara, a najviši vrh nalazi se na 1.043 metara nadmorske visine. Prvi objekat izgrađen ovde je Planinarski dom, u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom. Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma doći će do punog izražaja kada bude završen turisticki centar “Crni vrh”, koji će zahvatati površinu od oko 210 hektara.

Zlatar

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, iznad Nove Varoši, a najviši vrh nalazi se na visini od 1.627 metara. Gostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski staze – kod hotela Panorama, dužine 800 metara sa ski liftom dužine 420 metara; staza “Briježđa” od 1.000 metara sa žičarom četvorosedešnicom i dečija staza kod hotela “Centar”, uz mogućnost iznajmljivanja ski opreme i časova skijanja.

Kraljevica (Zaječar)

Južno od Zaječara nalazi se sportsko-rekreacioni centar “Kraljevica”, u kome postoji ski staza dugačka 650 metara. Dva topa su zadužena za pravljenje snega, a skijaše izvlači lift tipa sidro čiji je kapacitet 1.173 skijaša na sat. Osvetljenje na stazi je kompletno završeno, čime je omogućeno i noćno skijanje.

Golija

Golija se nalazi 40 km jugozapadno od Ivanjice i 32 km severno od Novog Pazara. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom. Prava sportska mesta su: Odvraćenica, Česta vrela, Šeremetovica, Ljute livade, Biser voda, Radočelo, Brusnik, Rudno. Ski lift tipa tanjirača radio je prošle sezone samo vikendom, osim za vreme raspusta, od 1. od 15. februara.

Crna Gora

U susednoj Crnoj Gori aktivni su ski centri Žabljak na Durmitoru, Bjelasica kod Kolašina, Lokve kod Berana, Vučje u blizini Nikšića, Hajla kod Rožaja i Ivanova Korita kod Cetinja. Prema najavama, Crna Gora će u naredne tri godine uložiti 140 miliona evra u nova skijališta, a nadležni poručuju da će na taj način ova zemlja postati regionalni centar zimskog turizma.

Britanski list Gardijan nedavno je Kolašin uvrstio među deset najboljih malih skijaških risorta u Evropi.

"Protekle zimske sezone u Crnoj Gori je bilo aktivno šest skijališta. U februaru je završena prva faza novog skijališta Kolašin 1600, koja je koštala 17 miliona evra i verujemo da će ono privući veliki broj turista. Što se tiče ostalih pet ski-centara, poseta je bila najbolja u poslednjih pet godina. U narednom periodu planirana je gradnja još sedam skijališta", rekao je nedavno Miloš Popović, direktor Skijališta Crne Gore, u razgovoru za "Dojče Vele".

Crna Gora trenutno nema previše skijaških staza, ali je do 2022. godine planirano da dobije skoro 270 kilometara staza za skijaše sa 63 žičare.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE