Obrenovac, 03.04.2020

PIJANIM VOZAČIMA KAZNA 120.000


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.12.2019.
Ne sedajte za volan ako ste popili!

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Tokom novogodišnjih praznika, ako sedate za volan, nikako ne pijte više od čašice rakije, čaše piva ili vina, jer rizikujete zatvor, 120.000 dinara kazne i 14 negativnih poena ukoliko vam policajci izmere 1,2 promila alkohola u krvi.

Dakle, najbolje je da ne pijete ništa, bez obzira na to što je takoreći običaj da se Nova godina slavi uz alkohol, jer time čuvate svoj, ali i tuđe živote u saobraćaju.

Šta je dozvoljeno

- Dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vozače iznosi 0,2 promila, a novčane kazne za vožnju pod dejstvom alkohola iznose od 10.000 do 120.000 dinara. Dakle, kazna za osobu kojoj je izmereno 1,2 promila može da dostigne 120.000 dinara i dobija se 14 kaznenih poena. Najdrastičnija je ona koja se izriče ukoliko se vozaču izmeri više od dva promila alkohola u krvi i iznosi od 30 do 60 dana zatvora, od 120.000 do 140.000 dinara i 15 kaznenih poena - naglašava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, i dodaje da je najbolje da se tokom proslave Nove godine s društvom ljudi dogovore ko će da pije, da se ne bi rizikovalo.

Prema njegovim rečima, najbolje je da vozač uopšte ne pije, zato što se ne zna kako alkohol može delovati na njegov organizam. On upozorava da je tokom praznika veći broj automobila u saobraćaju, pa samim tim i više je saobraćajnih nesreća.

Promili

Istovremeno, kako stručnjaci kažu, za 0,2 promila alkohola u krvi dovoljna je čaša piva ili čaša vina, ili 0,3 decilitra žestine. Sa druge strane, kako oni navode, nikada se ne zna koliko ćete alkohola imati u krvi posle popijene čašice jer to zavisi od telesne težine, pola, masnog tkiva i toga kako podnosite alkohol.

- Ako neko izazove saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, bitno je naglasiti da onda mora da nadoknadi štetu iako je pokrivena polisom osiguranja, pa ako se desi da u alkoholisanom stanju nekoga samo čuknete, moraćete da izdvojite više od 5.000 evra - kaže Okanović i apeluje na roditelje da popričaju sa svojom decom kako će da se vrate s dočeka Nove godine.

STANJE SVESTI OSOBE SA 1,2 I DVA PROMILA:

- potpuna nesposobnost za bezbednu vožnju

- javljaju se čulne obmane

- dolazi do precenjivanja sopstvenih mogućnosti

- reakcije su zakasnele

- periferni vid se znatno pogoršava

KRITIČNO OKO 17 ČASOVA I U JEDAN POSLE PONOĆI

Iz Agencija za bezbednost saobraćaja apelovali su na vozače da budu posebno oprezni zbog pojačanog saobraćaja pred novogodišnje i božićne praznike. Iz agencije kažu da je najkritičniji period za sve vozače i pešake oko 17 časova i prvi sat nakon ponoći. Naveli su da pešaci koji prelaze preko kolovoza ne obraćaju dovoljno pažnje na vozila, te je rizik veći od stradanja zbog velikih gužvi, a vozače su pozvali da budu dodatno oprezni zbog većeg broja pešaka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE