Obrenovac, 14.11.2019

PROFESORI I DEKANI POSTAJU FUNKCIONERI


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 01.05.2019.
Na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije biće proglašeni nosiocima javne funkcije

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Svi članovi Saveta Univerziteta u Beogradu (UB) uskoro će biti smatrani funkcionerima, kao i predstavnici pojedinačnih fakulteta u tom istom telu, posle inicijative koju je pokrenula Agencija za borbu protiv korupcije. To je na poslednjoj sednici Saveta UB obelodanila rektorka prof. dr Ivanka Popović, naglasivši da je informacija potvrđena u odgovoru agencije upućenom 3. aprila Farmaceutskom fakultetu, koji je zatražio tumačenje njene odluke.

Rektorka je pojasnila da će agenciji uputiti spisak imena članova Saveta UB, koji onda postaju funkcioneri, a da postoji obaveza prijavljivanja imovine ukoliko im je obavljanje te funkcije plaćeno.

– Budući da niko od članova saveta ne prima naknadu za to što učestvuje u radu ovog univerzitetskog tela, po tom osnovu ne postoji obaveza prijavljivanja imovine – istakla je rektorka Popović.

U Mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije od 30. januara je navedeno da je, prema Zakonu o Agenciji, „funkcioner svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organe Republike Srbije”, kao i da je, prema članu 43 Zakona o visokom obrazovanju propisano „da je organ upravljanja univerziteta savet”. To znači da obaveza važi za sve univerzitetske i fakultetske savete u zemlji, a u mišljenju agencije napomenuto je još da su svi članovi saveta funkcioneri, bez obzira na to da li su predstavnici ustanove, studenata ili osnivača. Propisana je i obaveza funkcionera saveta da, ukoliko je izabran na neku drugu funkciju, ili više njih istovremeno, za to zatraži saglasnost agencije u roku od tri dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja, ali i da je obavesti o prestanku funkcije u roku od sedam dana.

Na poslednjoj sednici savet je usvojio i izveštaj o finansijskom poslovanju pet zadužbina i četiri fondacije UB u 2018. godini. Kako je zaključio i sam prof. dr Aleksandar Popović, predsednik Saveta UB, izveštaj nije baš sjajan i važi za period kada je u ovom telu bila prethodna predstavnička garnitura. Izuzev zdanja, poput Zadužbine Svetozara Vidakovića i žene Magdalene, koje ima poslovne i stambene prostorije za izdavanje, pa zbog toga pozitivno posluje, većina njih je 2018. godinu zaokružila sa gubitkom. Tako, na primer, Fondacija „Sestre Bulajić” beleži gubitak od 500.000 dinara zbog isplate novčanih nagrada za diplomske radove iz oblasti arhitekture, a da pritom nije ostvarila nikakvu dobit. Zadužbina Milana Stefanovića Smederevca i supruge Darinke takođe je poslovala sa gubitkom, kako je objašnjeno, zbog sudskog spora sa kompanijom „Nikolas”, ali upravitelji očekuju pozitivnu sudsku odluku i pokrivanje tog minusa.

– U pojedinim slučajevima gubici zadužbina i fondacija zabeleženi su i zbog isplata honorara članovima žirija koji su dodeljivali nagrade. Propusti poput tog više se neće događati dok ja budem predsedavao Savetom UB – naglasio je Popović.

Dodao je da je stari zakon o restituciji napravio greh prema Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Matici srpskoj i Univerzitetu u Beogradu i da se nada da će poslednja varijanta novog zakona koja se nalazi u Vladi Srbije ispraviti nanete nepravde i omogućiti otklanjanje grešaka iz prošlosti.

Vlada nikako da imenuje svoje predstavnike za Savet UB

Savet Univerziteta u Beogradu radi u okrnjenom sastavu iako je, posle dolaska nove rektorke, formiran krajem prošle godine. Izostanak bilo kojeg člana dovodi u pitanje kvorum za rad tela koje upravlja najvećim univerzitetom u zemlji jer Vlada Republike Srbije gotovo pola godine nije imenovala svojih 12 predstavnika u Savetu UB. Situacija je začuđujuće apsurdna s obzirom na to da predstavnici Ministarstva prosvete gotovo pri svakom zasedanju pomažu radu ovog tela, pa se na pretposlednjoj sednici Saveta UB nakratko pojavio čak i ministar Mladen Šarčević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE