Obrenovac, 24.01.2020

CIPELE BEZ KAMATE, ALI NE I HRANA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2019.
Banke retko nude odloženo plaćanje u prehrambenim radnjama bez kamate i nadoknade

Foto:Thinkstock
Nijedna kartica ne može da zameni ček "na odloženo" u kupovini hrane u Srbiji. Dok čekovima, bez dinara kamate i bez bilo kakvih dodatnih troškova, može da se plaća na odloženo i do 12 meseci, u prodavnicama prehrane "plastičnim novcem" moguće je odložiti naplatu svega 30-45 dana.

Svaki rok duži od toga podrazumeva dodatnu naknadu, bilo da je reč o mesečnoj kamati ili jednokratnom nametu koji iznosi najmanje 500 dinara. Većinom kreditnih kartica beskamatno mogu da se pazare tehnika, nameštaj i garderoba, ali ne i namirnice.

Tako se dešava svojevrsni paradoks - da cipele na sniženju, koje koštaju 3.000 dinara, potrošač može da plati karticom na tri, a negde i na više rata, bez kamate i naknade. Pazar u prehrambenoj prodavnici, pak, od 5.000 dinara, ukoliko podeli na rate prilikom plaćanja istom kreditnom karticom, može da ga košta i 10 odsto više - 5.500 dinara.

Razlog je to što pojedine banke sklapaju ugovore sa trgovcima i omogućavaju svojim klijentima da na konkretnim prodajnim mestima plaćaju na rate, bez kamate i naknada. Nažalost, na spisku ovih trgovaca nema prehrambenih prodavnica.

Trgovci potvrđuju da iz godine u godinu raste učešće platnih kartica u njihovim pazarima. Ipak, kada je reč o plaćanju na odloženo, priča se vraća na čekove, iako oni čine tek od dva do tri odsto ukupnog pazara.

Postoji nekoliko modela plaćanja putem kreditnih kartica u Srbiji. Jedan je prosto odlaganje na 30 do 45 dana. Ko u tom roku namiri račun, nema ni dinara troška. Ko prekorači rok - sleduje mu kamata.

Drugi način je klasičan "revolving", gde se svakog meseca plaća utvrđeni procenat duga, dok na ostatak ide kamata. Najčešće se namiruje mesečno pet odsto duga (500 dinara na 10.000 dinara duga), dok se ostatak (9.500 dinara) prenosi u sledeći mesec i na njega se obračunava kamata (najčešće do dva odsto mesečno). I tako svaki put iz početka.

Treći način plaćanja na rate kreditnim karticama obavlja se po principu podele posle obavljene kupovine. Tada potrošač, najčešće SMS-om koji šalje banci, deli svoj pazar na tri, šest ili 12 rata. Na ove rate ne obračunava se kamata, ali se naplaćuje jednokratna naknada uz prvu ratu. Ona je najčešće 500 dinara kod podele na tri meseca, ili 1.000 kada se deli na 12 rata.

IZUZETAK "DINA"

Jedina kartica kojom se hrana može pazariti na šest meseci bez dinara troška je "dina" Poštanske štedionice. To čak nije ni kreditna, već obična debitna kartica, kojom pazar u prehrambenoj trgovini može da se deli na šest rata. Ovom karticom može da se plaća u više od 2.700 trgovina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE