Obrenovac, 28.05.2020

VEĆE PLATE INSPEKTORIMA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2019.
Radni odnos za hiljadu ljudi i bolji status zaposlenima u republičkoj inspekciji

Foto:Thinkstock
Hiljadu novih inspektora biće uskoro zaposleno u 43 republičke inspekcije, a njihove i zarade postojećih inspektora biće uvećane u proseku za 14.000 dinara, odnosno umesto dosadašnjih 48.000 primaće 62.000 dinara, najavljuju iz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Dragan Pušara iz MDULS-a radi na tome da se oni izuzmu iz ograničenja o razvrstavanju državnih službenika, što treba da dovede do unapređenja u zvanje samostalnog savetnika gotovo svih republičkih inspektora.

- Prosečna starost inspektora u republičkim inspekcijama je 56 godina, a gotovo sve dosadašnje racionalizacije administracije prebijale su se preko njih - kaže on. - Pre deset godina oduzet im je i inspektorski dodatak, koji je iznosio 20 odsto na platu, a zatim su i drastično umanjene dnevnice, što je najviše pogodilo upravo inspektore, jer je to red državnih službenika koji posao radi na terenu.

Osim bolje plate, inspektori mogu u narednih oko mesec dana da očekuju i bolji status i opremu. Sada u ovom resoru ima 2.400 zaposlenih i oni nadziru celu privredu. Cilj je, kažu u Ministarstvu, da napišu dobru prijavu, da se po njoj postupa, odnosno da za svaki prekršaj sledi i kazna.

- Čak 88 odsto privrede, po anketama iz 2018, želi da radi prema propisima i ne želi da ulazi u sivu zonu - ističe Pušara. - Ponekad se dešava da privreda i građani nisu do kraja upoznati sa propisima i njihovom primenom, pa je potreban savetodavni i preventivni rad. Prema onima koji prekršaje ponavljaju i svesno se nalaze u sivoj zoni postupa se represivno, vodeći računa da budu kažnjeni u ovim slučajevima.

On navodi da je paralelno započeto i kreiranje zvanja "inspektor" za koje će u budućnosti biti vezana ne samo zarada, već i modeli opremanja i vrednovanja rada od kojih će i zavisiti plata ovog zvanja.

- MDULS i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor kreću u kampanju promocije inspektorskog poziva, a cilj je vraćanje ugleda zvanju i osvešćivanje javnosti vezano za kompleksnost i važnost ovog poziva - kaže Pušara.

Uveden je i novi projekat e-inspektor, koji je operativan u četiri pilot-inspekcije od početka marta, a do kraja godine očekuje se puna primena i u preostalih 36 inspekcija, kao i dve granične. Ovaj softver pored direktnih ušteda (nema štampanja i slanja papirnih materijala za 500.000 postupaka nadzora koliko ih je u Srbiji bilo u 2018. godini) i ubrzava procedure.

"ČEŠLJAJU" STAN NA DAN

Izdavanje stana na dan jedna je od oblasti u kojoj je bilo vrlo često nepoštovanja zakona. Rentijeri nisu upoznati da kod ove delatnosti treba uraditi kategorizaciju objekta kod lokalne turističke inspekcije i dobiti rešenje o paušalnom oporezivanju, te često dolazi do problema. Zbog toga će u ovoj oblasti kontrola biti pooštrena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE