Obrenovac, 06.06.2020

SVAKI TREĆI PREDUZETNIK U SRBIJI JE ŽENA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.07.2019.
Potrebno ih ekonomski osnažiti

Foto:Shutterstock
Završna konferencija projekta "Ravnopravno u lancu vrednosti", koji ima za cilj uključivanje malih i srednjih kompanija u lanac vrednosti velikih korporacija, održana je juče u Beogradu, a na kojoj je zaključeno da je taj projekat doprineo ekonomskom osnaživanju žena.

Savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar kaže da žene preduzetnice čine nešto više od 30 odsto svih preduzetnika u Srbiji, te da je cilj da se taj broj poveća na 40 odsto.

"To je način da imamo održivi razvoj jednog društva. Pred nama je još sitnih koraka koje bi trebalo da preuzmemo kako bismo postigli taj cilj da se što veći broj malih i srednjih ženskih preduzeća uključi u lanac dobavljača", rekla je Lončar.

Navela je da su u okviru projekta organizovane brojne radionice, koje su, kako je rekla, doprinele da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup tržištu rada, kao i da je doprineo da neke kompanije donesu rodno-senzitivnoj strategiji.

"Ovde nije reč o socijalnoj kategoriji, već o ekonomskom razvoju koji će doprineti da se žene koje čine više od polovine radnog sposobnog stanovništva uključi u lanac vrednosti na jedan kvalitetan način. Radimo na povezivanju velikih i malih i širimo politiku jednakosti", podvukla je Lončar.

Potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Olivera Popović kaže da se to udruženje bavi temom uključivanja žena u lanac dobavljača od 2016. godine, ali da je tek ovim projektom koji je započet 2018. napravljeni značajni pomaci.

"Uradili smo mnogo na prezentaciji potencijala ženskih preduzeća kroz katalog proizvoda i usluga naših članica koji je dostupan i onlajn, a o tome smo informisali i sve potencijalne korisnike preko njihovih poslovih udruženja kao što su AmCham, Savet stranih investiora, ali smo uključili i Forum za odgovorno poslovanje i Srpsko-francusku komoru, Nemačko-srpsku privrednu komoru i Udrženje italijanskih privrednika", navela je Popović.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Goran Pekez kaže da je ta asocijacija jedna od vodećih koja okuplja kompanije koje održavaju lance snabdevanja u Srbiji, a u svom sastavu okuplja oko 120 članica koje indirektno zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

"Žene čine polovinu radno sposobnog stanovništva i mi kao odgovorni strateški poslodavci moramo da vodimo računa o tome", naglasio je Pekez.

Projekat "Ravnopravno u lancu vrednosti" realizovalo je Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ambasadu Holandije i partnerstvo Američke privredne komore u Srbiji i Saveta stranih investitora.

U okviru jučerašnje konferencije održana je i izložba proizvoda i usluga članica UPŽ Srbije tokom koje je organizovano umrežavanje firmi članica Udruženja, kao potencijalnih dobavljača sa velikim kompanijama - potencijalnim kupcima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE