Obrenovac, 06.07.2020

ISPRLJAŠE ZNAČKU


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2019.
Od početka godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju

Foto:Milena Đorđević/Ilustracija
Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci, saopštila je Biljana Popović Ivković otvarajući konferenciju povodom početka tvining projekta "Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova".

Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.

Popović Ivković je tom prilikom poručila da je MUP odlučan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer, kako je navela, svaki pojedinačni slučaj koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje građana u policiju.

"Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavle 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Međutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog građana Srbije", rekla je Popović Ivkovićeva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koje primenjuju srodne službe u Evropsoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta i vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrolu prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visoko rizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore.

Ambasador Republike Rumunije Oana Kristina Popa istakla je zadovoljstvo zbog učestvovanja u ovom tvining projektu koji jača kapacitete u borbi protiv kriminala i istakla da su se sve države priključile Evropskoj uniji upravo zahvaljujući ovakvim projektima. Podsećajući da su Poglavlja 23 i 24 bila poslednja koja je Rumunija otvorila na svom putu ka EU, ona je istakla da je Rumunija spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom.

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Litvanije u Mađarskoj Viktoras Dagilis ocenio je da je zadatak tvining partnera na ovom projektu da ohrabre i podstaknu članove tima i da će najviše koristi imati Srbija, jer će napredovati dalje na svom putu ka članstvu Evropske unije.

Podsetio je i da je sama Litvanija na svom putu ka EU prošla kroz intenzivan period reformi, ali da zahvaljujući tom iskustvu litvanske institucije imaju velike kapacitete.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE