Obrenovac, 31.03.2020

BRUCOŠIMA JOŠ 300 KREVETA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 02.12.2019.
Više mesta za najmlađe studente

Foto:Zorana Jevtić
Oštrija kontrola "ilegalaca" i studenata koji su diplomirali rezultirala je time da broj mesta za brucoše, u odnosu na planiranu kvotu, bude povećan za trećinu. Tako se u domove Studentskog centra "Beograd" ove godine uselilo oko 300 brucoša više nego pre tri godine. Paralelno sa povećanjem broja mesta za najmlađe studente išlo je smanjenje broja akademaca starijih godina, koji su ostali "ispod crte".

Prema rečima Vladimira Cvijovića, pomoćnika direktora SC "Beograd", pojačana kontrola soba znatno je doprinela smanjenju prodaje i kupovine mesta, kao i boljoj raspodeli. Već godinama kvota za studentske domove iznosi 9.558 mesta, od kojih je prvoj godini namenjeno oko hiljadu.

Na konkurs za smeštaj javi se skoro duplo više kandidata nego što ima mesta. Na listi se nađu najbolji među najboljima, a i među "prekobrojnima" su odlični.

- Najveći broj studenata koji ostanu bez mesta su brucoši, pa se trudimo da obezbedimo dodatni broj mesta, u odnosu na usvojenu kvotu - kaže Cvijović. - Osim oštrije kontrole, kapaciteti su prošireni i sređivanjem prostora koji se nisu koristili prethodnih godina. U školskoj 2016/2017. godini bilo je 968 mesta na raspodeli za brucoše, godinu dana kasnije - 994, prošle godine - 1.200. Na poslednjoj ovogodišnjoj raspodeli, od 2.047 prijavljenih kandidata, na redovnoj raspodeli ih je 1.256 ostvarilo pravo na smeštaj.

Cvijović ističe da je posle okončanja procedure za rangiranje studenata iz društveno osetljivih grupa, uključeno još 100 mesta za smeštaj brucoša, što ukupno iznosi - 1.356 mesta.

- Studenti koji su na raspodeli ostali bez mesta su, kasnijim pomeranjem "crte", takođe dobili priliku da se usele u neki od studentskih domova - objašnjava Cvijović. - Dodatna mesta se oslobode zbog diplomiranja, odlaska u inostranstvo ili stručno usavršavanje. U prethodne dve godine su, prvi put, svi studenti starijih godina, koji su na raspodeli ostali bez smeštaja, pozvani do Nove godine i ponuđeno im je neko od slobodnih mesta.

U nedavnoj kontroli nije zatečen nijedan ilegalni stanar, ali nekolicina studenata nije donela svoje stvari u sobe, pa se sumnja da žele da prodaju mesto. Trenutno, u glavnom gradu nedostaje oko 1.500 kreveta, od kojih je oko 700 za studente prve godine.

SREĐIVANJE "STUDENJAKA"

U Studentskom gradu je, u poslednje dve godine, obnovljeno 88 soba. U domu "Rifat Burdžović" su rekontruisani mokri čvorovi i zamenjena rasveta u sobama, "Kralj Aleksandar" je dobio adaptiranu čitaonicu i perionice veša, digitalizacija je urađena u domovima "4. april", "Slobodan Penezić" i "Vera Blagojević".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE