Obrenovac, 29.02.2020

OBAVEZA - UŠTEDA 1% ENERGIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2019.
Srbiji treba 600 energetskih menadžera

Foto:Depositphotos
O uštedi energije trenutno brine ukupno 285 energetskih menadžera u industrijskom sektoru, u lokalnim samoupravama i u velikim stambenim kompleksima.

Srbija u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na unapređenju energetske efikasnosti, a Zakonom o efikasnom korišćenju energije propisano je da svaka industrija koja troši više od 2.500 tona ekvivalentne nafte godišnje mora da u svojoj kompaniji imenuje jednog energetskog menadžera.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac kaže da su i opštine sa više od 20.000 stanovnika dužne da imenuju jednog energetskog menadžera, ili više njih ukoliko su veće.

"Velike zgrade, odnosno kompleksi zgrada koje troše više od 1.000 tona ekvivalentne naftne, takođe moraju da imenuju po jednog energetskog menadžera", rekao je Banjac.

U industrijskom sektoru trenutno je oko 140 energetskih menadžera, u lokalnim samoupravama oko 100, dok je njih oko 50 u velikim stambenim kompleksima.

Prve obuke počele su od 2016. godine, kada su imenovani i prvi energetski menadžeri. Za sada ih ima dovoljno, ali planirano je da ih konačno u Srbiji bude oko 600.

Svi ti sektori imaju zakonsku obavezu da godišnje uštede jedan odsto energije kroz mere koje će preduzeti, o čemu treba da izveste Ministarstvo rudarstva i energetike kroz godišnje izveštaje o potrošnji energije, ali i kroz programe i planove energetske efikasnosti.

Za razliku od obavezne obuke po zakonu, Privredna komora Srbije realizuje kurs kroz projekat EUREMnext u okviru kojeg će polaznici iz malih i srednjih preduzeća proći obuku za energetske menadžere po standardizovanom evropskom programu EUREM, koji će dobiti energetsku licencu priznatu u Evropi i svetu.

Miroslav Lutovac iz PKS kaže da je ideja da polaznici koji dolaze iz malih i srednjih preduzeća dobiju neka dodatna znanja iz projektnog finansiranja, da saznaju nešto novo o obnovljivim izvorima energije i da ta svoja znanja mogu kasnije da primene u svojim firmama.

Objasnio je da će oni polovinom juna, kada završe obuku, uraditi energetski koncept za svoju kompaniju, odnosno uz podršku mentora predavača sagledaće kakvo je trenutno stanje po pitanju energetske efikasnosti firme, probati da daju predloge za unapređenje i da zajedno sa vlasnicima firmi obezbede finansiranje i realizovanje tih projekata kako bi se unapredilo poslovanje na dobrobit i same firme.

Obukom je, kaže, obuhvaćen praktično celokupan segment privrede, od onih koji se bave klasičnom industrijom, do prerađivačke industrije, delimično i oni koji se bave uslugama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE