Obrenovac, 01.06.2020

UNIVERZITET NE MOŽE DA PREUZME TUĐE ULOGE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2019.
Gramatika se uči u osnovnoj, književnost u srednjoj školi

Foto:Profimedia/Wavebreak
Članovi Konferencija Univerziteta Srbije (KONUS) kažu da podržavaju negovanje srpskog jezika, ali da univerzitet ne može da preuzme ulogu nižeg nivoa obrazovanja - osnovnih i srednjih škola.

Oni su na taj način odgovorili na predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU da se srpski jezik uvede na sve fakultete u Srbiji i još kažu da je prava adresa za to Ministarstvo prosvete, i to odsek za osnovno i srednje obrazovanje.

Predsednica KONUS-a Ivanka Popović kaže da u dopisu koji su dobili od Odbora za standardizaciju srpskog jezika stoji da je nivo govornog srpskog jezika skroman kod većine studenata i da nisu sposobni da se pismeno izražavaju.

Ona naglašava da se KONUS s tim slaže, ali da smatraju da univerzitet ne može da preuzme obaveze nižeg nivoa obrazovanja.

- Jasno se zna da se gramatika srpskog jezika uči u osnovnoj školi, a da se književnost savladava u srednjoj školi i tako treba da ostane - rekla je Popovićeva novinarima nakon sednice KONUS-a.

Dodaje da to ne znači da se na univerzitetu ne mogu razvijati kurseve koji se bave veštinama komunikacije, kao i da fakulteti koji obrazuju vaspitače, učitelje, profesore i nastavnike mogu da preispitaju svoje studijske programe i nastavne planove i da stave veći naglasak na učenje srpskog jezika.

PRAVA ADRESA MINISTARSTVO PROSVETE

- To mi podržavamo, jer je neophodno sačuvati i negovati naš nacionalni jezik. Mislim da je ipak prava adresa Ministarstvo prosvete, odsek za osnovno i srednje obrazovanje - naglasila je Ivanka Popović.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović smatra da srpski jezik treba izučavati u osnovnim i srednjim školama, a da na fakultetima koji nemaju srpski jezik u okviru svojih programa, stave veći naglasak na profesionalnu komunikaciju.

- Profesionalna komunikacija je neophodna u svakodnevnoj praksi studenata u toku studija i nakon završetka studija - zaključio je Filipović.

Članice KONUS-a su osam državnih i deset privatnih univerziteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE