Obrenovac, 12.07.2020

MAME SE NADAJU VEĆIM PRIMANJIMA DOGODINE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2019.
Evo da li će to zaista biti moguće

Foto:Printscreen
Nekoliko spornih odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom nije promenjeno ni godinu i po od njegovog donošenja, iako je to nekoliko puta najavljivano iz kabineta ministara Zorana Đorđevića i Slavice Đukić Dejanović.

Najveći broj primedaba je na deo prema kome se svim mamama koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja, novčana naknada znatno umanjuje.

Tačno godinu dana od stupanja na snagu pomenutog zakona, u julu ove godine, ministar za rad Zoran Đorđević rekao je "Novostima" da su pripremljene izmene pomenutog propisa i da će za početak biti promenje četiri odredbe. Tada je najavljeno da će se predlog naći na jesenjem zasedanju parlamenta. To se, međutim, nije dogodilo.

Više novca za podršku porodicama sa decom najavila je nedavno i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ističući da će dodatnu podršku dobiti porodice sa dvoje i petoro mališana.

Prema njenoj proceni, period za primanje dodatka za drugorođeno dete u porodici trebalo bi da se sa dve godine produži na četiri, dok bi peti naslednik dobio ista prava kao što sada ima četvrto dete, odnosno 18.000 dinara mesečno do desete godine.

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je, nakon poslednje runde dogovora sa delegacijom MMF, izjavio da je Ministarstvu za rad rebalansom budžeta odobreno 7,5 milijardi dinara, a novac bi trebalo da bude potrošen upravo na podršku porodici. On je nagovestio da bi budžetom za 2020. ovaj resor trebalo da dobije najmanje 2,8 milijardi dinara više, uz komentar da očekuje da uz više novca i rezultati populacione politike budu bolji.

Kako saznaju "Novosti", ovaj novac namenjen je za isplate majkama koje su se porodile u prvoj polovini 2018. godine, odnosno pre nego što su na snagu stupile poslednje izmene Zakona.

Prema računici portala "Bebac", trećina mama u Srbiji oštećena je ovim propisom, pošto im je zarada umanjena u odnosu na zakon koji je do tada važio.

- Krajnje je vreme da uradimo pravu stvar i izmenimo zakon koji je imao negativne finansijske posledice na trećinu porodilja koje su bile zaposlene pre nego što su postale mame - kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

POZITIVNE PROMENE

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, usvojen 1. jula 2018. godine, uveo je neke pozitivne promene. Povećao je krug žena kojima je obezbeđena pomoć i uključio i one koje su zaposlene na autorskim ugovorima i ugovorima o delu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE