Obrenovac, 31.03.2020

OBAVEZNA KANCELARIJA I POLOŽEN ISPIT


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2020.
Nova pravila za rad agencija za zapošljavanje

Foto:Depositphotos
Agencije za zapošljavanje u Srbiji će prema novom pravilniku, koji je donelo Ministarstvo za rad, zapošljanje, boračka i socijalna pitanja, morati da imaju kancelariju, kao i ovlašćenu osobu koja ima položen stručni ispit za rad agencija za privremeno zapošljavanje, prenela je Nova ekonomija.

Kako je precizirano, pravilnikom je predviđeno da agencija mora da ima najmanje dve radne prostorije od po najmanje 12 metara kvadratnih površine povezane vratima, od kojih jedna služi kao kancelarija za rad i prijem stranaka, a druga kao čekaonica za stranke. Kancelarija mora da ima toalet.

Kancelarija ne sme istovremeno biti prostor za stanovanje. Agencija ne sme biti ni u podrumu, a mora da sadrži kancelarijsku opremu, direktan telefon i najmanje jedan kompjuter sa internet vezom.

Agencija mora da ima osobu koja je ovlašćena za zaključivanje ugovora o radu i ugovora o ustupanju zaposlenih, a koja ima određenu stručnu spremu.

Ovlašćena osoba, kao je prenele Nova ekonomija, mora da ima visoko obrazovanje stečno na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu.

Takođe, neophodan je položen stručni ispit za rad agencija za privremeno zapošljavanje. Stručni ispit polažu zaposleni u agenciji koja se osposobljava za obavljanje poslova ustupanja zaposlenih.

Stručni ispit polaže se u ministarstvu, a program za polaganje tog ispita se sastoji od opšteg i posebnog dela koji se polažu usmeno.

Opšti deo programa sadrži ustavna načela i opšte i posebne propise u oblasti rada i prava po osnovu rada.

Posebni deo programa sadrži važeće propise kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti Agencije, poslodavca korisnika, ustupljenih zaposlenih i druga pitanja u oblasti rada i rada agencija za privremeno zapošljavanje, kao i suštinske razlike agencijskog zapošljavanja i drugih oblika radnog angažovanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE