Obrenovac, 31.03.2020

SAVETOVALIŠTE ZA BRAK I PORODICU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.12.2019.
Od januara program namenjen ženama žrtvama nasilja

Foto:Shutterstock
U Beogradu će od januara sledeće godine početi da se sprovodi preventivni program namenjen svim ženama žrtvama nasilja koje žele da se informišu o partnerskom nasilju, steknu znanje za njegovo prepoznavanje, osnaže se i reaguju na nasilje.

Reč je o programu "Osnaživanje žena protiv nasilja" koji će se sprovoditi u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, u Ruskoj ulici, trajaće dva meseca i biće organizovan u formi grupnog rada, psiho-edukativnih, interaktivnih radionica sa predviđenim temama, pojasnila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da će program sprovoditi licencirani psihoterapeuti, uz poštovanje principa poverljivosti.

Zainteresovani se u grupu mogu javiti samoinicijativno, po uputu ili preporuci Centra za socijalni rad ili po preporuci drugih ustanova (zdravstvene ustanove, patronažne službe, policija, tužilaštvo, sud), navela je Stanisavljević i dodala da je u toku upoznavanje građana sa mogućnošću korišćenja ovog programa koji će biti u primeni od januara 2020. godine.

Stanisavljević je rekla da je partnersko nasilje prisutno u svim društvima bez obzira na nivo razvoja, starosnu dob, rasu, veru, socio-ekonomski i obrazovni status...

"Od početka ove godine evidentirana je 10.441 žrtva nasilja, što je za oko 10 odsto više nego prošle godine. Borba protiv nasilja u porodici je nešto čime se bavimo cele godine. Sistemom socijalne zaštite pružamo konkretnu podršku žrtvama nasilja i imamo preventivne aktivnosti", istakla je Stanisavljević.

Važna prekretnica je, kaže, bila 2015. i 2016. godine kada je prvi put način finansiranja Sigurne kuće postao usluga socijalne zaštite što je, dodala je, način sistemskog rešenja podrške ženama žrtvama nasilja u porodici.

Podsetila je da je prema Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite priznato pravo na novčanu pomoć osobama prema kojima je izvršeno nasilje u porodici, uz propisane uslove u iznosima od 25-70 odsto neto zarade u gradu Beogradu, zavisno da li je korisnik(ca) sa ili bez dece.

"Iznos zarada objavljuje Republički zavod sa statistiku svakog 25-og u mesecu, tako da taj iznos svakog meseca varira po malo, shodno tome i iznos ove pomoći koji se kreće od 17.000 do 47.500 dinara u zavisnosti od broja dece", navela je Stanisavljević.

Ona je poručila da je važno da se shvati da nasilje nije pojedinačni niti privatni problem već društveno pitanje i istakla da će Grad nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom kako bi u potpunosti pružio podršku i pomoć žrtvama nasilja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE