Obrenovac, 12.07.2020

PLATI KOLIKO ZAGAĐUJEŠ


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2019.
Uvodi se novi princip naplate eko takse

Foto:Shutterstock
Ekološka taksa je do sada naplaćivana po principu "zagađivač plaća" po dva kritetijuma –kvadratnom metru ili bruto ostvarenom prihodu, pa je na lokalu bilo velikih razlika. Novom Uredbom ta naknada za sve je ista, a obračunavaće se stvarna količina otpada i emitovanog zagađenja.

"U svakom slučaju biće povoljnije, trasparentnije i efikasnije. Sada ćemo plaćati na osnovu zagađenja koje prouzrukujemo, ako pravimo zagađenje platićemo, ako ne pravimo, nećemo platiti. I to jeste nešto što su međunarodni stadardi, što je na karju krajeva i povelja Ujedinjenih nacija utvrdila", navodi Filip Radović, direktor agencije za zaštitu životne sredine.

"Ova Uredba podiže broj korisnika i broj obveznika plaćanja, a smanjuje troškove i na taj način dobijamo uštedu koja će, prema procenama Privredne komore Srbije, iznositi oko dve milijarde dinara na godišnjem nivou", kaže Siniša Mitorvić, rukovodilac Službe za cirkularnu ekonomiju PKS.

Ovakvi propisi primmenjuju se u 120 zemalja. A eko taksa obavezna je za sve: domaća i strana preduzeća i fabrike, institucije, ustanove i građane.

"Ekološka taksa će se obrađivati shodno zagađenju koje puštaju u vodu, vazduh ili tlo poput azotnih oksida, sumpor-oksida i tako dalje. I važno je da ćemo putem ove metodologije zaštititi lica koja nemaju 18 godina, koja imaju mala primanja, koja su u penziji i tako dalje", dodaje Filip Radović.

Očekuje se značajno unapređenje životne sredine ali i razvoj zelene ekonomije – više subvecija za reciklažu otpada, ulaganja u postrojenja za preradu otpada i ekološke tehnologije.

Ovakvom naplatom ekološke takse naša zemlju potpino ispunjava i standarde Evropske unije u toj oblasti. A povećaće i izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije.

"Stvaramo jedan stimulativni prostor za investicije. Ovo će Srbiju pogurati na Duing listi, ovo će povećati domaće i strane investicije time što imate predvidivost, ulazite u jedan potpuno regulisan prostor, sami sebe obračunavate i samim tim stvarate jedan pozitivan poslovni ambijent", kaže Siniša Mitrović. 

Pojačava se i kontrola, trošnja novca od ekološke takse ali i naplata. Uz Ministrstva zaštite životne sredine i finansija, Agencije za zaštitu životne sredine, biće agažovano i više ekoloških ispektora na lokalu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE