Obrenovac, 19.02.2020

DO KRAJA GODINE NESTAĆE 15.000 FIRMI U SRBIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2019.
Krajem avgusta su ugašene 'mrtve firme' i taj proces će biti nastavljen

Foto:Profimedia/F1 Online,APR
Agencija za privredne registre je krajem avgusta prinudno likvidirala 23.000 privrednih društava, a oko Nove godine počeće likvidaciju još oko 15.000 firmi koje za to ispunjavaju uslove, izjavio je juče direktor APR - a Milan Lučić.

On je na konferenciji u APR-u kazao da su krajem avgusta ugašene "mrtve firme" i da će taj proces biti nastavljen.

- Nastavljamo i novi krug za prinudnu likvidaciju ispunjava 15.000 privednih durštava, a to su ona preduzeća koja nisu predala završne račune za 2016. i 2017. godinu i taj postupak počinjemo oko Nove godine - rekao je Lučić.

Kaže da je nacrt Zakona o računovodstvu i reviziji bio na javnoj raspravi do 2. septembra i da bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kao i da će na osnovu njega APR ući u izmenu informacinog sistema kako bi on bio još jeftiniji i jednostavniji za korisnike i sam APR.

Lučić je podsetio da je informacioni sistem APR već pet godina potpuno elektronski. Takođe, kazao je da je evidencija "stvarnog vlasništva" (stvarnih vlasnika kapitala) počela u decembru prošle godine i da je do sada 80 odsto obveznika to uradilo.

Lučić upozorava da su zakonom predviđene prekršajna i krivična odgovornost za vlasnike privrednih društava ako to ne urade i dodaje da je ta evidencija potpuno besplatna i da moze uputstvo da se nađe na sajtu.

- Samo je potreban kvalifikovan elektronski sertifikat. To traje par minuta, a trajna je obaveza za svakoga - napomenuo je on.

Kaže da će biti izmenjen zakon koji će APR ovlastiti da podnosi prekršajne prijave za one koji to ne urade.

- Mi ćemo to vrlo brzo uraditi, a reč je desetinama hiljada predmeta. Od 20 odsto onih koji se nisu evidentirali bar 95 odsto to nije uradilo zbog neznanja, neažurnosti i slično - naveo je on.

Podsetio je da je prekršajna kaznaod 50.000 do dva miliona dinara po pojedincu. Lučić je dodao da je APR pri kraju novog projekta E lizing koji će startovati od 1. januara.

- Prijem i registracija ugovora o finansijskom lizingu će u APR-u biti potpuno elektronski - poručio je on.

Lučić navodi da APR radi aktivno i na uspostavljanju centralne evidencije zdravstvenih ustanova i podseća da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti obavezao APR da u roku od 18 meseci od donošenja zakona uspostavi tu evindeciju.

- Mi smo od privrednih sudova već preuzeli dokumentaciju i do oktobra sledeće godine sva registacija će preći u nadležnost APR, tako da će postojati centralna evindencija i svi podaci biće objedinjeni i javni - dodao je Lučić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE