Obrenovac, 24.01.2020

ANKETARI IZLAZE NA TEREN


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2019.
Pitaće nas za zdravlje

Foto:Pixabay
Republički zavod za statistiku (RZS) u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Ministarstvom zdravlja, uz finansijsku podršku EU, sprovešće od 6. oktobra do 30. decembra istraživanje zdravlja stanovništva Srbije, saopšteno je iz zavoda.

Podatke na terenu prikupljaće profesionalni timovi anketara.

Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja, poput visine i telesne mase, kao i merenje krvnog pritiska anketiranih građana.

Tokom ankete građani će, na osnovu izvršenih merenja, od zdravstvenog radnika, člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlju.

Istraživanjem se prikupljaju informacije o tome kako građani doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

Dobijeni podaci poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlja u Srbiji.

Svi podaci prikupljeni u istraživanju, u skladu sa odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, predstavljaju službenu tajnu i objavljuju se isključivo u zbirnom (agregiranom) obliku.

Takođe, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, svi podaci će biti prikupljani isključivo uz pisanu saglasnost ispitanika.

Kako je navedeno u saopštenju RZS, istraživanje će se sprovoditi u skladu sa međunarodnim standardima, svakih šest godina, a glavni cilj je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka (oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava), dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od pet do 14 godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE