Obrenovac, 04.04.2020

SRBIJA DOBIJA 'MALI CERN'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2020.
Izgradnja počinje krajem 2020.

Foto:CERN
Izgradnja centra "Verokio" u kome će se izvoditi najsavremeniji eksperimenti u oblasti fizike i visoke tehnologije u saradnji sa CERN-om, počeće krajem 2020. godine, a završetak objekta u okviru Instituta za fiziku u Zemunu očekuje se za dve godine, kaže direktor Instituta Aleksandar Bogojević.

On ističe da je reč o jednom od prioritetnih projekata Vlade Srbije u oblasti inovacija u čiju gradnju će biti uloženo pet miliona evra.

Ideju za izgradnju "Verokia", koji bi okupljao naučnike iz celog sveta, podržali su Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN), Mreža nacionalnih instituta Italije (INFN) i najveće naučno postrojenje u Nemačkoj (DESY).

"Izgradnja tog centra, kao malog dela CERN-a, idealan je način da jedna mala zemlja uskoči i da se takmiči u prvoj ligi u nauci", kaže Bogojević za Tanjug o izgradnji objekta nazvanog po firentinskom renesansnom slikaru Andreu del Verokiu, čiji su učenici bili Leonardo da Vinči, Mikelanđelo Buonaroti...

Jedna od dve zgrade, ukupne površine oko 4.000 kvadratnih metara, koje će biti izgrađene u dvorištu Instituta, biće namenjena za rad oko 50 najboljih studenata završnih godina i postdiplomaca različitih profila - inženjera, fizičara, biologa, dizajnera - okupljenih oko određenih projekata.

Zamisao je, kaže Bogojević, da "Verokio" bude inkubator razvoja "škole budućnosti" i koncepta kvalitetnog obrazovanja za 21. vek.

"Naš obrazovni sistem je pravljen za 19. vek i industrijsko doba. Međutim, mladi danas treba da imaju mnogo šire obrazovanje, da budu fleksibliniji, celog života uče i nauče da cene različite kreativnosti, a to će pružiti naš centar", ističe Bogojević.

Podseća da se u zemunskom Institutu nalazi najveći superračunarski centar u regionu i dodaje da će "Verokio" podstaći i razvoj visokotehnološkog sektora u Srbiji.

"Poslednjih godina u našem IT sektoru je bilo neočekivanih prodora, a sada treba kreirati ambijent da i genetičari i istraživači iz drugih oblasti dolaze u Srbiju i osmišljavaju rešenja ne samo za naše tržište, već i za tržišta SAD-a, Švajcarske...", navodi Bogojević.

Istraživači sa Instituta za fiziku duži niz godina sarađuju sa CERN-om, ali je, prema rečima Bogojevića, saradnja sa tom naučnom institucijom podignuta na viši nivo kada je Srbija pre pet godina postala pridružena članica, a od ove godine i punopravna članica CERN-a. Srpski fizičari angažovani su u tri velika projekta u CERN-u, u kolaboracijama ATLAS i CMS, dve najveće međunarodne istraživačke grupe koje koriste CERN-ov akcelerator Veliki sudarač hadrona (LHC), kao i u projektu Grid vezanim za superračunarstvo.

"Naši istraživači učestvuju u projektima vezanim za akceleratore, koji otkrivaju čestice manje od atoma, služe da se proveravaju postojeći i otkrivaju novi zakoni fizike, ali i primenjuju u lečenju bolesti, posebno tumora, kao i u arheologiji", kaže Bogojević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE