Obrenovac, 03.07.2020

JAGNJEĆE BRIGADE U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2020.
Za ministre i funkcionere 12 tona pršute i butkica

Foto:Profimedia
Suva pršuta od goveđeg mesa - prve kategorije, dimljena, mesnata špic rebra, suva slanina, ovčija pršuta i buđola od mangulice samo su neki od ukusnih specijaliteta od kojih će ministri, poslanici i drugi državni funkcioneri omastiti brkove!

Dok su se svi pripremali za doček Nove godine 31. decembra, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO) raspisala je tender za nabavku suhomesnatih proizvoda, a ukupna količina naručenog suvog mesa iznosi impresivnih 11.580 kilograma iliti skoro 12 tona!

Kako se može videti iz konkursne dokumentacije, za potrebe Vlade, ministarstava, Skupštine i drugih državnih institucija, naručeni su najfiniji specijaliteti koji bi zadovoljili i najzahtevnije gastronome. Tu je čak 1.000 kg suve goveđe pršute, „bez kostiju i pravilno isečenih komada“, 1.100 kg dimljenih špic rebara - mesnatih, i 1.200 kg dimljene slanine, naravno, prve kategorije.

Ministri i poslanici će teške državne poslove moći da prekrate i uživajući u dimljenom junećem ramsteku i đakonijama od mangulice, koja važi za najkvalitetnije svinjsko meso. Suvih kobasica od mangulice poručeno je 70 kg, slanine 100, a buđole od mangulice 70 kg, ali i 120 kg ovčije pršute. Iako se prilikom narudžbe uglavnom vodilo računa o državnim službenicima sa finijim i istančanijim čulom ukusa, naručeno je i 200 kg čvaraka za one koji su navikli na domaćinske mezetluke.

U UZZPRO poručili su da je količina traženih suhomesnatih proizvoda planirana „na osnovu analize potrošnje u prethodnim godinama, kao i na osnovu zahteva korisnika i najavljenih događaja“.

- Uprava je obveznik PDV i pružene usluge u oblasti ugostiteljstva naplaćuje korisnicima, a sva sredstva ostvarena pružanjem ugostiteljskih usluga uplaćuju se na račun budžeta RS - kažu u UZZPRO.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je vrlo zanimljivo da je ova javna nabavka raspisana baš 31. decembra:

- Nije uobičajeno da se tog dana raspisuju javne nabavke, jer zbog praznika mnogi potencijalni ponuđači ne gledaju ponude. S druge strane, izbor proizvoda, kao i količine istih, govore o najprizemnijim nagonima naših političara koji mnogo vole da lepo jedu i provode se o trošku građana i njihovih para.

DESET MILIONA VEĆ SVARENO

UZZPRO još nije doneo odluku koji ponuđač će državne institucije snabdeti skupim mezetlucima, te nije poznato koliko će tačno novca iz budžeta biti spiskano na ovaj krkanluk. Međutim, zanimljivo je da je UZZPRO 2019. ovo zadovoljstvo platio čak 9.699.500 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE