Obrenovac, 21.02.2020

BEOGRAD GODIŠNJE POSETI MILION TURISTA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2019.
Ovih pet stvari stranci vole u srpskoj prestonici

Foto:Printscreen
Zvanična statistika kaže da Beograd godišnje poseti milion turista, a procene su da ih je bar dvostruko više jer mnogi od njih borave u neregistovanom smeštaju u takozvanoj domaćoj radinosti. Gotovo svi strani turisti koji dođu u našu prestonicu imaju listu od pet stvari koje obavezno treba obići.

Prva na listi turista je Beogradska tvrđava, kulturno-istorijski kompleks neprocenjive vrednosti.

"Ono što Beogradsku tvrđavu razlikuje od drugih u svetu jeste njena veličina s obzirom da se prostire na više od 60 hektara. Tu su Donji grad i Gornji grad, gde se nalazi šest objekata koji svaki za sebe priča jednu svoju priču", napominje Marija Mijić iz "Beogradske tvrđave".

Najposećeniji objekti Beogradske tvrđave su Rimski bunar i kazamati Vojnog muzeja.

Najveća pravoslavna svetinja Balkana, Hram Svetog Save, neodoljivo privlači strane turiste.

"Neke su posete najavljene, neke nisu, neke su u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, ali Hram je uvek spreman da svakome izađe u susret, da svakoga dočeka i da kaže koju reč o istoriji hrama", kaže sveštenik Dragan Šovljanski.

Skadarlija je treća na listi ambijentalnih celina koje stranci posećuju.

Ljiljana Jakšić, "skadarlijska dama" ističe da se turistima obraća na sedam jezika.

"Bilo je potrebno pošto je toliko stranaca. Ja sam u početku bila skadarlijska dama koje je govorila stihove, anegdote, aforizme, ponešto otpevala, ali je sve više stranih turista i prosto je trebalo objasniti, reći nešto važno o Skadarliji kako bi ljudi to sa sobom poneli kao doživljaj iz Beograda", navodi Jakšićeva.

Knez Mihailova ulica ili beogradska štrafta, garantuje posebnu atmosferu.

"Nigde kao ovde se ne vidi koliko je Beograd star grad i koliko je Beograd eklektičan grad. Dakle, grad na koga su vršeni mnogi uticaji, on sve prihvatao i nekako pripitomljavao i sve shvatao na svoj način", kaže direktor Turističke organizacije Beograda  Miodrag Popović.

Kalemegdan, Hram Svetog Save, Skadarlija, Knez Mihailova, to je četiri. Šta li je na petom mestu? Ćevapi. Stranci ih u slast i lako pojedu, ali muku imaju kad požele da im tepaju i kažu ćevapčići.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE