Obrenovac, 21.09.2020

'CRNJAK' NA SVAKOM KORAKU


Izvor: Nova Ekonomija,Lokalne novine | Obrenovac, 08.07.2019.
Svaki drugi stambeni objekat u Srbiji nezakonito izgrađen

Foto:Depositphotos
U Srbiji je više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata ili 43,42 odsto ukupnog broja objekata u 2017. godini, navode iz Ministarstva građevine.

Kako se kaže u nedavno usvojenoj Strategiji održivog urbanog razvoja Srbije do 2030. godine, u strukturi popisanih i kategorisanih objekata u Srbiji dominiraju stambeni (47,6 odsto) i pomoćni (35,2 odsto), za kojima slede ekonomski (11,92 odsto) i poslovni (1,89 odsto) objekti.

Kako piše Nova Ekonomija, nezakonito izgrađeni stambeni objekti čine 47,24 odsto od ukupnog broja stambenih objekata, to jest, svaki drugi stambeni objekat je nelegalno izgrađen, bez obzira na to što je periodu od 1990. godine intenziviran proces masovne bespravne izgradnje.

Zaoštravanje problema dostupnosti stanova u periodu 1990–2000. godine podstaklo je zamah individualne stambene samogradnje u predgrađima, u izgrađenim centralnim urbanim zonama masovnom dogradnjom i nadziđivanjem postojećih objekata, izgradnjom novih objekata na javnim površinama već izgrađenih urbanih zona, uzurpacijom javnog građevinskog zemljišta i javnih površina, izgradnjom u planiranim infrastrukturnim koridorima i izgradnjom podstandardnih naselja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE