Obrenovac, 01.06.2020

KO KRŠI PRAVA TRUDNICA?


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2019.
Objavljena 'crna lista poslodavaca'

Foto:Shutterstock
U saradnji sa Ministarstvom za rad, Centar za mame objavio je "crnu listu poslodavaca" za avgust. Na tom spisku firmi koje krše prava trudnica i porodilja nalazi se osam preduzeća, uglavnom trgovinskih radnji u Vranju, Prokuplju, Novom Sadu, Aleksandrovcu, Žitorađi i na Kopaoniku.

Jelena Dumanović radila je od novembra prošle godine u motelu "Solej" u Aleksandrovcu. Majka je troje dece i u šestom mesecu je trudnoće zbog čega je otišla na bolovanje, ali naknadu nije primila.

"Kasnila je isplata trudničkog bolovanja i onda je moj muž prijavio na onaj kol-centar za bebe i inspekcija je izašla", rekla je Jelena Dumanović iz Vitkova.

Menadžerka motela "Solej" u Aleksandrovcu Ivana Živković naglašava da joj nije jasno kako se njihov motel našao na "crnoj listi poslodavaca".

"Uopšte mi nije jasno otkud mi na toj listi. Uradili smo sve po zakonu. Čim se žena koja obrađuje bolovanje vratila sa godišnjeg odmora mi smo predali, evo imamo i papir za to. Sada se očekuje da fond uplati nama na namenski račun za bolovanje i da mi našoj trudnici prosledimo", ističe Živkovićeva.

Sličan problem imala je i Dragana Stojanović iz Žitorađe koja je ušla u deveti mesec trudnoće. Iako je dve i po godine radila u trgovinskoj radnji "JU MAK", poslodavac joj nije uplaćivao zdravstveno osiguranje. Nakon rešenja Inspekcije rada overena joj je zdravstvena knjižica.

"Legle su mi uplate i gazda mi je isplatio to što mi je dugovao, jednu platu, mislim da sam 14.000 i nešto primila", kaže Stojanovićeva.

Slaviša Ranđelović, knjigovođa radnje "JU MAK" Žitorađa, napominje da je trgovinska radnja ispoštovala zahtev Inspekcije rada.

"Ja sam izvršio ono što je bio zahtev Inspekcije rada i vlasnika trgovinske radnje. Radnica je bila prijavljena na određeno vreme, kako je otvorila porodiljsko bolovanje mi smo uradili ono što treba da se izvrši promena od određenog prebaci na neodređeno vreme", kaže Ranđelović.

Centar za mame poziva poslodavce da posluju u skladu sa zakonom i poštuju prava trudnica i porodilja.

"Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo mame podržali, ohrabrili i pozvali da prijave poslodavce koji krše njihova prava", rekla je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića ideja je da se osnuje registar u koji će mediji i građani imati uvid.

"Naša ideja jeste bila da tamo gde već nedvosmisleno postoji kršenje prava da osnujemo jedan registar koji ćemo da publikujemo da javnost i mediji imaju uvid u to što mi radimo, da vide da nema povlašćenih i treće da vide sami, možda je to i najveća kazna, da ih javnost osudi zato što to oni čine", istakao je Đorđević. 

Sledeću crnu listu poslodavaca Centar za mame objaviće u prvoj nedelji oktobra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE