Obrenovac, 28.01.2020

SRBIJA POVEĆALA IZVOZ NAMEŠTAJA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2019.
Sektor drvne industrije pokazuje značajan trend rasta

Foto:Thinkstock
Trend rasta finalnih i polufinalnih proizvoda u drvnoj industriji i industriji nameštaja beleži se iz godine u godinu, tako da se može reći da je trend rasta bio i očekivan, rekla je za "Jutarnji program" RTS-a sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije (PKS) Nataša Govedarica.

"U 2010. godini interesantno je da je izvoz bio samo 47 miliona dolara, dok je u 2018. godini vrednost svih izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 miliona dolara, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 miliona dolara", objašnjava Govedarica.

Napominje da je sektor drvne industrije prepoznat kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne mere i reforme Vlade Srbije i ističe da kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći.

"Potreban je modalitet racionalne i pametne preraspodele drvne sirovine da bi svako u lancu imao obostrani interes, i šumarstvo i drvna industrija, jer jedno bez drugoga naravno ne mogu. U tom periodu od 10 godina razvoja drvne industrije kapaciteti su definitivno rasli, povećan je obim proizvodnje u odnosu na šumu koju posedujemo", objašnjava Govedarica.

U sektoru drvne industrije i industrije nameštaja radi 35.000 građana, a kako kaže Govederaica, važno je napomenuti da je proizvodnja ravnomerno regionalno rapoređena, tako da ima dosta uticaja i na regionalni razvoj. 

"Postoje odlične kompanije koje su ulagale u svoje proizvodnje, koje su se trudile da u ovih 10 godina stalno napreduju. I za njih je potreban taj zamajac, odnosno strateško partnerstvo da li u vidu stranih ili domaćih partnerstava ili u vidu podsticaja od strane države", ističe Govedarica i dodaje:

"Drvo doživljava jednu renesansu na globalnom nivou. Proizvodnja masivnog nameštaja je izuzetno popularan u svetu, a srpski masivni nameštaj je zaista kvalitetan, odgovara svim standardima inostranih potrošača na taj način gledamo da su firme obezbeđen i da imaju obezbeđeno tržište."

Napominje da je Srbija postala lider u regionu u proizvidnji plastčnih nameštaja i sve firme koje rade imaju mogućnost da stvore svoj lanac dobavljača, odnosno lanac vrednosti.

"Kako se kompanije širi, tako je uvek dobro da ima nekog novog dobavljača. Svakako PKS radi na tome da animira male kompanije da se uključe u lanac dobavljača. Jedan deo kompanija u Srbiji čak je pored tih malih proizvodnji, u svoj lanac vrednosti integrisao usluge kompletnog opremanja entrijera i na taj način nastupa na inostranom tržištu", ističe Govedarica. 

Navodi da postoje i kompanije koje su regionalno pokrile male proizvođače i na taj način osnažile lokalnu privrednu aktivnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE