Obrenovac, 24.09.2020

VIŠE OD POLOVINE ULICA U SRBIJI NEMA IME


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2019.
Trećina građana Srbije živi na adresi bez naziva ulice, a skoro polovina nema kućni broj

Foto:Vesna Lalić/RAS Srbija
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, pre pokretanja sistema adresnog registra, 3.028.020 građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je 2.676.898 građana prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara, a uz pomoć ovog sistema, svaki građanin u Srbiji imaće tačno određen naziv ulice u kojoj stanuje i određeni kućni broj.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas prezentaciji aplikacije u okviru sistema adresnog registra u Srpsko-korejskom centru gde će razgovarati i sa mladim geodetama koji rade na izradi elaborata, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

U adresnom registru Republike Srbije na početku prošle godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 ulica.

Za projekat adresnog registra izdvojeno je ranije oko pet miliona evra.

Republički geodetski zavod (RGZ) u decembru 2018. godine izradio je elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Nepostojanje centralizovanog adresnog registra u prošlosti je prouzrokovalo mnogo problema. Javne institucije i službe su vodile sopstvene registre adresa i onda bi se podaci o stanovanju građana razlikovali u zavisnosti od institucije ili ustanove.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored Centralnog registra stanovništva, Registra privrednih društava i registra nepokretnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE