Obrenovac, 07.08.2020

AKO ŽELITE SVOJU FARMU...


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2019.
U ovim delovima prestonice možete da gajite koze, svinje i kokoške

Foto:Depositphotos
Verovali ili ne, ne mogu sve životinje da se gaje u svim opštinama, pa tako na Zvezdari smete da uzgajate svinje, a na Paliluli i Čukarici kokoške.

Tako kaže zakon.

U centru grada je zabranjeno, ali na obodima nekih opština, pa i na Zvezdari, Paliluli i Čukarici, možete da gajite koze, kokoške, kuniće.

Zakon ne propisuje koliko domaćih životinja smete da držite u dvorištu, vać samo na kojoj površini.

"Propisano je da svi koji imaju neku od domaćih životinja, njih mogu držati i gajiti isključivo u dvorištima, na prostoru od najmanje deset kvadrata. Ukoliko postoji eventualno deo koji se odnosi na zajedničko dvorište, treba saglasnost i drugog vlasnika", objašnjava član veća GO Zvezdara Vladan Jeremić.

Za one koji, kako stoji u zakonu "ne drže životinje u humanim uslovima" kazna ne sledi odmah. Opštinski inspektori prvo upozoravaju, drugi put kažnjavaju.

"U zavisnosti od prekršaja, kazna je do 100.000 dinara", dodaje Jeremić.

I dok opštinska inspekcija kontroliše držanje domaćih životinja, komunalna inspekcija zadužena je za kućne ljubimce u stanovima. A ako komšija prijavi da pas laje iz tuđeg dvorišta, to je u nadležnosti komunalne milicije.

"Mi možemo da proverimo da li na ulaznim vratima postoji natpis 'čuvaj se psa' ili 'opasan pas'. Ako je pas napolju, taj boks mora da bude udaljen pet metara od svakog komšijskog dvorišta. Ako je u kući, onda ne važi drugo pravilo", navodi Nenad Lakić, šef odseka Operativnog centra Komunalne milicije.

Komunalna milicija asistira inspektorima Veterine Beograd kada proveravaju da li su vlasnički psi čipovani i vakcinisani. Kažnjava vlasnike koji šetaju psa bez povoca gde to nije dozvoljeno ili prljaju zelene površine.

"U regionu osnovne i predškolske ustanove, posle 7.30 ne sme da bude pas. Kažnjavamo za nesavesno šetanje posle tog vremena sa 10.000. Za nekupljanje izmeta takođe 10.000 dinara", dodaje Lakić.

Kaznu je platio i jedan gospodin koji je pre dve godine izveo svog ljubimca u šetnju Knez Mihailovom. U pitanju je bila zmija, a vlasnik nije imao potrebnu dokumentaciju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE