Obrenovac, 01.06.2020

VOZAČI PRED KAMERAMA OPREZNI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.09.2019.
Kazne, izgleda, ne utiču na promenu ponašanja

Foto:N.Fifić/Ilustracija
U Beogradu je predstavljeno istraživanje o poštovanju saobraćajnih propisa koje je sproveo portal Polovniautomobili, na kojem je portparol tog portala, Branislav Grković, rekao da više od polovine anketiranih kaže da svesno pravi saobraćajni prekršaj, što ukazuje na to da nam je, kako je rekao, saobraćajna kultura na niskom nivou.

Dvonedeljna anketa sprovedena je na temu poštovanje Zakona o bezbednosti u saobraćaja s ciljem da se sazna više o razlozima povećanja broja saobraćajnih nezgoda i poginulih.

"Zabrinjavajuće je da ispitanici smatraju da kazne, iako su u poslednje vreme neke povećane, ne utiču na ponašanje vozača koji se na to ne obaziru, a veliki je broj onih koji je kažu da iako ih je zaustavila policija, i platili su kaznu, svoj način ponašanja nisu promenil", rekao je Grković.

U anketi je, kako je naveo, učestovalo više od 18.000 jedinstvenih korisnika, koji su odgovarali na 17 pitanja.

Grković je rekao da veliki broj anketiranih smatra da kazne ne utiču na ponašanje vozača.

Kao zanimljivo je izneo da je 65 odsto učesnika ankete odgovorilo da pažljivije voze tamo gde postoje saobraćajne kamere.

"Zašto se ljudi ovako ponašaju pitanje je za stručnije ljude a ne sajt polovniautomobili koji se bavi oglašavanje, ali i naša je odgovornost da ukažemo na neki problem u društvu, i da koliko mi možemo pomognemo da on bude rešen", rekao je i dodao da bi u rešavanje ovog problema trebalo da se uključe sve državne institucije, nevladin sektor i mediji.

Anketa je pokazala da 55 odsto ispitanika nije pokušalo da izbegne plaćanje kazne.

"Međutim, od onih koji su pokušali da izbegnu plaćanje kazne 53 odsto je priznalo da su to oni sami inicirali, što je veliki procenat, dok je 37 odsto njih reklo da je predlog došao od saobraćajnog policajca, što je zabrinjavajuće", rekao je Grković.

U anketi su učestvovali jedinstveni korisnici portala Polovniautomobili, rekao je Grković i najavio da će se ovaj medij koji, kako je rekao, ima publiku od poverenja, želi se da i u narednom periodu baviti istraživanjem u oblasti bezbednosti i ponašanja u saobraćaju.

Inače, povodom 15 godina postojanja ovog portala od danas će biti organizovan nagradni konkurs "Poklonimo polovnjaka", sa glavnom nagradom koja će biti polovni automobil vredan 10.000 evra a pripremljene su i druge vredne nagrade.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE